ZMAGA

Lorenzu srce bije za Yamaho in zmage

Objavljeno 18. junij 2012 12.45 | Posodobljeno 17. junij 2012 23.27 | Piše: Damir Gorjanc

Španski motociklist je z zmago v Silverstonu še povečal prednost pred zasledovalci v razredu motoGP.

Jorge Lorenzo.

Jorge Lorenzo je v velikem slogu opravil s konkurenco na dirki motociklov razreda motoGP za veliko nagrado Velike Britanije. Že po polovici odpeljane dirke je bilo jasno, kdo je nesporni zmagovalec dirke v Silverstonu. Zmago je slavil pred bodočim upokojencem Caseyjem Stonerjem, ki mu je vse do konca pretil Dani Pedrosa, a mu je za odločilni prehitevalni manever in s tem skok na drugo mesto zmanjkalo nekaj poguma. Kislo, oblačno vreme z nekaj deževnimi obdobji na prostih treningih in v kvalifikacijah je kazalo, da se lahko močno premešajo karte pod vrhom pred samo dirko. Prvič v karieri v razredu motoGP je tako dirko z najboljšega startnega položaja začel Španec Alvaro Bautista.

VRSTNI RED V MOTOGP PO ŠESTIH DIRKAH

1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 140 točk
2. Casey Stoner (Avs/Honda) 115
3. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 101
4. Cal Crutchlow (VB/Yamaha) 66
5. Andrea Dovizioso (Ita/Yamaha) 60

Lorenzo, ki je dirko začel iz druge vrste, je po polovici odpeljane dirke s petega mesta ujel skupinico Spies, Stoner, Bautista, ki je malce pobegnila, in gladko opravil s prehitevanji. Očitno navdahnjen s podaljšanim sodelovanjem z Yamaho, za katero mu, kot pravi, srce bije, je le še stopnjeval svojo prednost, za njim pa se je odvijal taktičen boj za drugo mesto. Stonerju, ki je imel kot že ničkolikokrat očitne težave z oprijemom pnevmatik, je le uspelo za seboj zadržati Pedroso in Bautisto. »Tudi ko sem na začetku dirke zaostal za vodilnimi, sem verjel v zmago, in ko so dirkači pred menoj upočasnili tempo, sem začutil svojo priložnost in uspelo mi jih je prehiteti. Motocikel je deloval odlično, za kar se moram zahvaliti svoji ekipi,« je povedal presrečni Lorenzo, ki je tokrat zmagal že tretjič zapored, na vseh dirkah letošnje sezone pa je stal na najvišjih dveh stopničkah zmagovalnega odra.

Stoner tokrat ni bil v igri za zmago: »Preglavice so mi povzročale pnevmatike na levi strani, ki so izgubljale oprijem. Seveda sem malce razočaran, ker nisem mogel slediti Lorenzu, vendar mi dirkalnik tokrat ni dopuščal boja za prvo mesto.« Ben Spies je po odličnem začetku zdrsnil na peto mesto, kar je dober rezultat za nove pogovore o podaljšanju pogodbe. In če njegovemu moštvenemu kolegu Lorenzu srce bije za Yamaho, pa za srce Valentina Rossija ne moremo reči, da še pripada Ducatiju. Dirko so vsi dirkači začeli z enakimi pnevmatikami, le doktor Rossi je eksperimentiral s tršo zadnjo, ki pa kljub vsemu ni prinesla želenega učinka na dirki, ki jo je začel šele z desetega mesta, končal pa mesto višje.

V razredu moto2 je zmagal Pol Espargero, v razredu moto3 pa Maverick Vinales. Naslednja, prav posebna dirka bo na sporedu čez slaba dva tedna, že v soboto, gostil pa jo bo nizozemski Assen.

Trojna zmaga Audija v Le Mansu

Na letošnji izvedbi tradicionalne avtomobilistične vzdržljivostne dirke 24 ur Le Mansa je trojno zmago slavil nemški Audi. Nemec Andre Lotterer, Švicar Marcel Fässler in Francoz Benoit Treluyer so ponovili lansko zmago, v 24 urah pa so prevozili 378 krogov. Za krog je zaostala dansko-italijansko-britanska posadka Tom Kristensen-Dindo Capello-Allan McNish. Prvouvrščeni posadki sta vozili hibridni dizelski dirkalnik audi R18 e-tron, tretji pa so bili s klasično gnanim bolidom, audijem R18 ultra, Nemec Mike Rockenfeller, Britanec Oliver Jarvis in Italijan Marco Bonanomi s tremi krogi zaostanka.

Deli s prijatelji