MOTOGP

Lorenzo spretno unovčil Marquezov jutranji padec

Objavljeno 16. september 2013 13.00 | Posodobljeno 15. september 2013 22.19 | Piše: Damir Gorjanc

Na 13. dirki motociklistov v razredu motoGP je Jorge Lorenzo zmagal šestič v sezoni.

MISANO ADRIATICO – Trume navijačev so tudi letos romale v Misano, svetišče Marca Simoncellija. Ob dirkališču so odkrili spominsko znamenje v obliki izpuha motocikla, ki bo vsako nedeljo zvečer z bruhanjem trimetrskega ognja spomnil na tragično umrlega Super Sica. Čustva na dirkališču, ki nosi ime nekdanjega skuštranega dirkača, še dolgo ne bodo ugasnila. Dirko motociklistov razreda motoGP za veliko nagrado San Marina je tretje leto zapored najhitreje odpeljal Jorge Lorenzo (Yamaha), njegova poškodba ključnice pa je očitno odpravljena in pozabljena. »Pomembno je zmagati in vesel sem te zmage. Nadoknadili smo novih pet točk. Imel sem enako strategijo kot na zadnjih štirih, petih dirkah. Izkazala se je za uspešno. Uspelo mi je držati ritem in pobegniti nevarnima Marcu ter Daniju,« je po dirki povedal Lorenzo, ki še ni odmislil novega naslova svetovnega prvaka. V dvoboju za drugo mesto je bil hitrejši in spretnejši Marc Marquez, ki je ugnal rojaka in moštvenega kolega Danija Pedroso.

Lorenzo se je že po startu odpeljal po svoje

Z drugega mesta je prvi krog odpeljal več kot sekundo hitreje od konkurence. S prvega položaja je bolj sramežljivo začel Marquez, ki je v kvalifikacijah postavil nov rekord kroga, na jutranjem ogrevanju je padel, svoje težave je predstavil po koncu dirke: »Na začetku sem imel težave z motociklom, predvsem pri polni posodi goriva. Kar nekaj napak sem naredil pa tudi na jutranjem ogrevanju sem padel.« Napako Marqueza pri poznem zaviranju v začetnih krogih je izkoristil Valentino Rossi (Yamaha), ki je pri startu s tretje pozicije malce zaspal, se pozneje zbral in do polovice dirke povsem enakovredno kosal s hondama Marqueza in Pedrose. Slednji je s četrtega mesta skočil na drugo, vendar se mu ni uspelo približati Lorenzu, celo oddaljil se je. Lorenzo z novim zveznim menjalnikom na motociklu je peljal svojo dirko, zmaga pa ni bila niti za trenutek ogrožena. Marquez je s prehitevanjem Rossija dokazal, da ga upravičeno imenujejo za njegovega naslednika, nesporno mojstrstvo pa je dokazal 11 krogov pred ciljem, ko je odpeljal še mimo Pedrose. Kot ničkolikokrat doslej smo pričakovali lov ubežnika na prvem mestu, namesto tega pa se je razplamtel interni dvoboj dveh hond. Pedrosa je brez težav sledil Marquezu, vendar je tri kroge pred koncem spoznal, da je tokrat prepočasen za mladega zvezdnika. Rossi se je spet pripeljal tik pod oder za zmagovalce z več kot 15-sekundnim zaostankom. Lorenzo je z novo zmago zmanjšal zaostanek za vodilnim Marquezom v točkovanju za naslov prvaka, zdaj je izenačen s Pedroso in skupaj zaostajata za 34 točk.

V srednjem razredu moto2 je do četrte zmage v sezoni prišel Pol Espargaro

Večino časa se je prva zmaga v tem razredu sicer nasmihala Takaakiju Nakagamiju, vendar ga je Espargaro prehitel tri kroge pred koncem dirke, Esteve Rabat pa je pripeljal na tretje mesto. Dirka najšibkejšega razreda moto3 je bila spet najrazburljivejša. Alex Rins je v zadnjem krogu prehitel Mavericka Vinalesa, z zmago pa je zmanjšal Vinalesovo prednost v skupnem točkovanju na drugem mestu, ki zdaj znaša dve točki. Na tretjo stopničko zmagovalnega odra je stopil Alex Marquez, mlajši brat Marca Marqueza. Najhitrejši iz kvalifikacij Jonas Folger je v tretjem krogu grdo padel in obležal, preiskave pa so pokazale, da ima poškodovano nogo. Čez 14 dni bo prizorišče dirk motociklistov slikovita španska Aragonija.

 

Deli s prijatelji