MOTOGP

Lorenzo in Rossi sta v Barceloni
 napovedala srdit boj za naslov prvaka

Objavljeno 15. junij 2015 18.23 | Posodobljeno 15. junij 2015 19.52 | Piše: Damir Gorjanc

Yamahin dirkač Jorge Lorenzo je neustavljiv, na sedmi dirki svetovnega prvenstva je zmagal že četrtič.

Osemindvajsetletni Lorenzo je skakal od veselja, levo Valentino Rossi, desno Dani Pedrosa. Foto: Reuters

Jorge Lorenzo (Yamaha) tokrat v zadnjem krogu dirke ni predčasno dvigoval roke v zrak zmagoslavja, saj mu je do cilja gorelo pod nogami, kljub temu pa je na dirki motociklov razreda motoGP na dirkališču v Barceloni zmagal še četrtič. Ob pokru zmag je pripovedoval, kakšne so bile razmere na stezi: »Danes je bilo zelo težko ponoviti rezultate iz kvalifikacij, saj je bil dan najbolj vroč. Bilo mi je težko zaradi drugačnih občutkov ob stiku s prevročim asfaltom in še Valentino je našel boljše nastavitve za svoj motocikel.« Skupaj z Valentinom Rossijem (Yamaha) sta zadala močan udarec moštvu Honde, saj je Italijan brez težav pripeljal v cilj na drugem mestu. Dani Pedrosa (Honda) je svojemu taboru s tretjim mestom prilepil obliž na rane. Da je za Hondo ponesrečen začetek sezone, je potrdil tudi Pedrosa: »Vesel sem, da se mi je po dolgem času zopet uspelo pripeljati na oder za zmagovalce, in to še pred domačimi navijači. Imamo mnogo težav z motociklom, vendar upam, da bo kmalu bolje.«

V kvalifikacijah sta za presenečenje poskrbela Aleix Espargaro in Maverick Vinales, dirkača Suzukija, ko sta opravila z vsemi zvenečimi imeni dirkaške srenje. Po letu 2007 sta svetlo-modremu moštvu pripeljala prvo startno mesto in nakazala, da bi se prihodnjo sezono lahko vozila ob boku yamah, hond in ducatijev. Z najmehkejšo različico pnevmatik sta bila hitrejša od Lorenza in Marca Marqueza (Honda) in tudi Rossi ni presekal tradicije, saj je zmogel odpeljati šele sedmi čas kvalifikacij. A vendar sta suzukija na startu zatajila. V vodstvo se je odpeljal Lorenzo, sledil je Marquez, ki je že pred dirko poudarjal, da potrebuje dober rezultat in da se bo »vrgel na glavo« tudi za ceno padca. Tega je dočakal v tretjem krogu, ko je pregorel v želji po zmagi. Prepozno je zaviral in v pesek skoraj odnesel Lorenza, k sreči pa se to ni zgodilo. Pri počasni vožnji v garaže je z dvignjeno roko pogledoval proti nebu in rotil višje sile, naj mu pomagajo na pota stare slave.

Rossi je medtem pripeljal na tretje mesto za Andrea Doviziosa (Ducati), ko je manj slavni Italijan dirkališče zapustil po pesku. Lorenzo je imel že krepko prednost dveh sekund pred devetkratnim svetovnim prvakom, dirkača Yamahe pa sta vozila časovno identične kroge. Dirkaškemu doktorju se močno maščujejo slabše odpeljane kvalifikacije, ko mora hiteti s prehitevanji. Po odstopu Marqueza je Hondino čast reševal Pedrosa, ki je začel mesto pred Rossijem in osamljen vozil na tretjem mestu. Pet krogov pred ciljem je tudi Espargaro svojega suzukija s četrtega mesta zapeljal v pesek in ni kronal do padca odlično odpeljanega vikenda. Šest krogov pred ciljem je Rossi zaostanek zmanjšal na sekundo in tri desetinke in počasi lomil odpor Lorenza. Sto tisoč gledalcem na Montmelu je zastajal dih ob vztrajnem zmanjševanju razlike do vodilnega, vendar je bil Lorenzo kljub vsemu prehiter za Italijana, ki je bil tudi po dirki nasmejan: »Upal sem, da ga bom ujel. Tokrat sem se odlično počutil na motociklu, tudi nastavitve sem našel zadnji trenutek. Z Jorgejem na dirki voziva podobne čase krogov, zato bo še zanimivo v nadaljevanju sezone.« Lorenzo in Rossi sta zabila še zadnji žebelj v Hondino krsto in Marquezevo samozavest, ki je letos naslov prvaka očitno že odpisal.

V srednjem razredu moto2 je Francoz Johann Zarco pokazal, zakaj mu v letošnji sezoni pripada mesto vodilnega v skupnem seštevku. Še šest krogov pred ciljem je na tretjem mestu prežal na napake vodilnih, nato pa je krog pred ciljem dočakal svoj trenutek. Španca Aleks Rins in Esteve Rabat sta v boju za prvo mesto med vožnjo skozi ovinke storila preveč napak, da bi Francozu lahko preprečila novo veselje ob zmagi. Rins je v cilj pripeljal na drugem, Rabat pa na tretjem mestu. V najšibkejšem razredu moto3 je bilo divje vse do konca. Šest dirkačev je bilo med kandidati za zmago v zadnjem krogu, ko je Britanec Danny Kent pridobil pet mest in zmagal četrtič v sezoni. Z novo zmago je še dodatno povečal prednost v skupnem seštevku. Italijan Enea Bastianini je prvič v karieri osvojil kvalifikacije, zmago pa izpustil za mišjo dlako nekaj ovinkov pred ciljem, domačin Efren Vazquez je bil tretji. Posebnost naslednje dirke v Assnu, ki bo čez manj kot dva tedna, je dirka že v soboto, Rossi pa bo branil še točko prednosti v skupnem seštevku.

Deli s prijatelji