MOTO GP

Lorenzo pokvaril Rossijevo zabavo, prvak Marquez tone vse nižje in nižje

Objavljeno 01. junij 2015 10.23 | Posodobljeno 31. maj 2015 23.17 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Jorge Lorenzo

Na veliki nagradi Italije je v elitnem razredu motoGP suvereno zmagal španski as Jorge Lorenzo. Valentina Rossija so gnali predvsem čudoviti navijači, svetovni prvak Marc Marquez pa je dirko predčasno končal v pesku.

Jorge Lorenzo.

Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) je pokvaril italijanski dirkaški praznik na dirki motociklistov razreda motoGP. Tretjo zaporedno zmago je odnesel v Mugellu, kar ni bilo pogodu navijačem, ki so ciljno ravnino obarvali rumeno, ta pa je zaščitni znak Valentina Rossija (Yamaha). Motociklistični bog je bil tokrat tretji, večje veselje pa je vladalo v Ducatijevih garažah, saj so navijači Andreo Iannona pozdravili na drugem mestu. Lorenzo je kvalifikacije končal na drugem mestu, na dirki pa je vodil tako rekoč od začetka do cilja. »Po pogumni potezi, ko sem prehitel Doviziosa v prvem krogu, mi v nadaljevanju ni bilo težko povečati prednosti,« je samohvalno povedal Lorenzo, ki je imel med dirko že impresivnih devet sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem.

Iannone se je moral za drugo mesto boriti z Andreo Doviziosom (Ducati) in Marcom Marquezom (Honda). Marquez se je na kvalifikacijah uštel in ni pripeljal v sklepni del, saj se je prezgodaj zadovoljil s hitrim časom, zato je ostal na 13. mestu. Po odločnem startu je prehitel preostale kot za šalo, zataknilo pa se je pri Ducatiju. Italijanski rdeči grom je bil na dolgi ravnini preprosto prehiter, zato je aktualni svetovni prvak vozil na meji in še čez. Pred ovinkom je zaviral nekaj debelih metrov pozneje, kar se mu šest krogov pred ciljem ni izšlo. Končal je v pesku, zaradi nestanovitne forme pa je vse bolj oddaljena tudi ubranitev naslova.

Yamaha deluje kot dobro uigran orkester, čeprav Rossi letos še ni dobro odpeljal kvalifikacij. Tudi tokrat je pohod na oder začel z osmega startnega položaja. Preglavice v boju za šesto mesto mu je povzročal Cal Crutchlow (LCR Honda), ki je grdo padel tri kroge pred ciljem. Rossi je kmalu ujel ritem, nizal hitre kroge in si izbral novo žrtev. Deset krogov pred ciljem je prehitel Doviziosa, ki je moral krog pozneje zaradi težav s pnevmatikami v garaže. Rossi se je prilepil že na Danija Pedroso (Honda), ki je po operaciji pokazal, da ni pozabil dirkati, kljub vsemu pa Španec ni vedel, kaj ga je doletelo, ko ga je Doktor prehitel tam, kjer je videl luknjo samo on. Iannone je bil tokrat predaleč. »Čeprav ta vikend nisem bil močan niti na enem treningu, sem hotel stati na odru za zmagovalce pred temi čudovitimi navijači. To me je gnalo bolj kot kar koli drugega,« je motive pojasnil Rossi. Tudi Manijak Joe, kot so prijatelji poimenovali Iannoneja, je bil nepopisno srečen: »To je bilo danes največ, kar sem zmogel. Bolje ni šlo. Delal bom za to, da stopim tudi na vrh.« Pedrosa je končal na četrtem mestu.

V razredu moto2 je bilo več dirkačev v pesku kot na stezi. Padli so Nemec Jonas Folger, Švicar Thomas Lüthi, Italijan Simone Corsi in Finec Mika Kallio. Sreča je pobožala Španca Esteva Rabata, ki je dirko končal pred Francozom Johannom Zarcom in Švicarjem Dominiquom Aegerterjem. Odlično dirko so navijači videli tudi v najšibkejšem razredu moto3, ko je prvo zmago kariere slavil Portugalec Miguel Oliveira, startal pa je šele z 11. pozicije. Vodilni v skupnem seštevku Britanec Danny Kent je bil drugi, Rossija in njegovo moštvo pa je zopet osrečil Italijan Romano Fenati s tretjim mestom. Ali lahko Lorenzo z yamaho spiše novo simfonijo in osvoji poker zmag, bo jasno 14. junija na veliki nagradi Katalonije, ko bo vodilni Rossi branil šest točk prednosti v skupnem seštevku.

 

Deli s prijatelji