MOTOGP

Lorenzo je soliral, zadaj kaos in padci

Objavljeno 03. junij 2013 14.32 | Posodobljeno 03. junij 2013 14.33 | Piše: Damir Gorjanc

Motociklistični vikend v italijanskem Mugellu so zaznamovale nesreče glavnih zvezdnikov.

Jorge Lorenzo je bil zelo vesel zmage v Mugellu, to sta občutila tudi Dani Pedrosa, levo, in Cal Crutchlow (foto: Reuters).

MUGELLO  – Španec Jorge Lorenzo je s svojo yamaho zopet pustošil po Mugellu. Na dirki motociklistov razreda motoGP je s preudarno vožnjo za več kot pet sekund ugnal rojaka Danija Pedroso na hondi, z novo uvrstitvijo na zmagovalni oder pa je svoje delodajalce pri poltovarniški yamahi razveselil Britanec Cal Crutchlow (Yamaha). Celotni dirkaški vikend je bil v znamenju mladega Marca Marqueza (Honda), ki je bil s svojim motociklom več na tleh kot na stezi, na drugem treningu pa je padel celo pri hitrosti več kot 300 kilometrov na uro, vendar resnejših poškodb razen obtolčene brade ni utrpel. Ljubljenec domačega občinstva Valentino Rossi je v kvalifikacijah dosegel šele sedmi čas.

Dirko je dobro začel Pedrosa, ki je ohranil svoj položaj le do prvega ovinka, ko je na stežaj odprta vrata na notranji liniji izkoristil poznejši zmagovalec, ki vodstva ni več spustil iz rok. Podobno dober začetek je uspel Marquezu, ki se je s šestega mesta pripeljal neposredno za moštvenega tekmeca. Čeprav so navijači Rossija mislili, da slabše ne more biti in gre pot devetkratnega svetovnega prvaka lahko še samo navzgor, ga je v tretjem ovinku dirke v zaščitne ograde odnesel Španec Alvaro Bautista (Honda), v rumeno barvo odete tribune ob dirkališču pa so se zavile v tišino. »Ko sem se peljal v ovinek, nisem vedel, da je kdo na notranji strani, potem pa sem začutil Valentinov motocikel, in oba sva šla s steze,« je dogajanje ob trku opisal Bautista.

Nihče ni pričakoval, da bo Lorenzo zadnjih deset krogov odpeljal osamljen. Pedrosi so odpovedovale pnevmatike, pravega stika s podlago ni bilo, močno je upočasnil ritem vožnje, za seboj pa je zadrževal Marqueza. Čeprav Marquez slovi kot dirkač, ki včasih priganja motocikel prek zmožnosti, je pet krogov pred koncem uprizoril kirurško natančen manever in prehitel Pedroso, ki je bil vidno počasnejši in zunaj idealne linije. »Danes ni bil moj dan. Imeli smo veliko težav z oprijemom gum, težko je bilo ostati na progi, predvsem v ovinkih,« je Pedrosa potožil nad svojimi težavami med dirko. Medtem ko se je ukvarjal s svojim motociklom in ko se je Marquez osvobodil počasnejšega tekmeca, je Lorenzo svojega jeklenega konjička odpeljal na varno razdaljo. Čeprav so vsi upali, da bo Marquez zdržal celotno dirko brez izleta v pesek, ni bilo tako. Ko je tri kroge pred ciljem prednja pnevmatika motocikla izgubila oprijem, je v Muggelu padel še četrtič in pesek je pokopal odlično uvrstitev, z nesrečo pa je prepustil drugo mesto zmagovalcu v skupnem točkovanju.

Odlično dirko ima za seboj tudi Nemec Stefan Bradl (Honda), za katerega je to najboljša uvrstitev po prihodu iz razreda moto2, kjer je že drugič zapored zmago slavil Britanec Scott Redding. Na stopničkah sta mu družbo delala Španca Nicolas Terol in Johann Zarco (vsi Honda). Kot je v razredu moto3 že navada, se je tudi tokrat pet dirkačev zadnjih deset krogov borilo kolo ob kolesu. Prehitevanja in menjave v vodstvu so bili pravi dirkaški praznik za hitrosti željno občinstvo. Špancu Luisu Salomu je uspelo na ciljni ravnini odbiti poskus prehitevanja rojakov Alexa Rinsa in Mavericka Vinalesa (vsi KTM), ki sta se morala zadovoljiti z nižjimi stopničkami. Sledi selitev motociklistov v Barcelono na veliko nagrado Katalonije, ki bo 16. junija.

Deli s prijatelji