VN VELIKE BRITANIJE

Lorenzo je premagal mladega izzivalca

Objavljeno 02. september 2013 14.10 | Posodobljeno 02. september 2013 14.12 | Piše: Damir Gorjanc

Svetovni prvak je dobil 12. dirko svetovnega prvenstva motociklistov v kraljevem razredu.

Španski trio, z leve Marc Marquez, Jorge Lorenzo in Dani Pedrosa, podpira Madrid, da dobi olimpijske igre leta 2020.

SILVERSTONE – Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) si je s prehitevanjem nekaj ovinkov pred koncem dirke motociklistov razreda motoGP za veliko nagrado Velike Britanije v Silverstonu zagotovil četrto zmago v sezoni in takole opisal eno izmed svojih najboljših dirk: »Poskušal sem si pridobiti nekaj prednosti že na začetku, a s trdo gumo to ni bilo mogoče. V vsakem ovinku, na vsaki ravnini sem poskušal narediti razliko, a ni šlo. V zadnjem krogu sem si privoščil napako in že pomislil, da bo to vnovič drugo mesto, potem pa se je ponudila priložnost, da še enkrat prevzamem vodstvo, rekel sem si, zdaj ali nikoli, in odpeljal tako, kot je bilo potrebno. Vesel sem te zmage.«

Proti črni mambi je tokrat klonil poškodovani Marc Marquez (Honda), ki si je na jutranjem ogrevanju izpahnil ključnico, kljub temu pa je osvojil odlično drugo mesto. Mladega Španca so po padcu pregledali zdravniki, nekaj časa se celo ni vedelo, ali bo najresnejši kandidat za osvojitev naslova svetovnega prvaka sploh sposoben nastopiti. Po nekaj protibolečinskih tabletah je bil celo hitrejši od moštvenega tekmeca in rojaka Danija Pedrose, ki je s petega startnega položaja ujel tretjo stopničko na zmagovalnem odru.

Prenovljeno dirkališče Silverstone, ki leži na pol poti med Londonom in Birminghamom in je med drugo svetovno vojno služilo kot vojaško letališče zavezniške aviacije, je celotni vikend dajalo zatočišče odvisnežem od hitrosti. Zvoke bombnikov je zamenjalo grmenje motociklov razreda motoGP. Že prosti treningi so nakazovali, da so dirkači resnično hitri na suhi stezi, ob sončnem vremenu so rekordi časov odpeljanih krogov padali kot za šalo. V kvalifikacijah je rekord Caseyja Stonerja najprej popravil Lorenzo, ko pa je že mislil, da mu prvega startnega položaja ne more nihče odvzeti, je šov uprizoril Marquez, ki je še dodatno popravil čas, potreben za obvoz dirkališča.

V razredu moto2 zmago odnesel Scott Redding 

Lorenzo se je že na startu izstrelil na čelo kolone, sledil mu je Marquez, s tretjega mesta se je podal Cal Crutchlow (Yamaha), ki je bil pred domačim občinstvom željan dobrega rezultata, vendar je končal v pesku skorajda vsakič, ko se je usedel na motocikel, konec dirke je kljub temu dočakal na sedmem mestu. Kvalifikacije se niso izšle po načrtih pop ikone motociklizma Valentina Rossija, saj je s skoraj sekundo in pol zaostanka za najboljšim dirko začel šele s šestega mesta, vendar je kljub temu tekmoval v skupini, ki se je borila za četrto mesto. Rossi se je do ciljne črte boril z Alvarom Bautisto in z nekaj centimetrov prednosti zmagal v dvoboju za položaj za vodilno trojico.

V razredu moto2 je zmago odnesel Scott Redding (Kalex), ki je bil kljub napaki v začetku dirke hitrejši od Toma Lüthija (Suter), najhitrejši iz kvalifikacij Takaaki Nakagami (Kalex) je bil po napaki štiri kroge pred koncem šele tretji. Španec Luis Salom (KTM) je zmagal v razredu moto3: vodilni v skupnem seštevku je bil hitrejši od rojaka Alexa Rinsa (KTM) in Alexa Marqueza (KTM). Čez dva tedna bo v Misanu velika nagrada San Marina.

Deli s prijatelji