MOTO GP

Lorenzo izkoristil naliv

Objavljeno 29. september 2014 13.14 | Posodobljeno 29. september 2014 13.15 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Jorge Lorenzo

Jorge Lorenzo izbral ustrezne gume, Marc Marquez in Dani Pedrosa preveč tvegala.

Jorge Lorenzo.

Aragonija, moderna avtonomna skupnost na severovzhodu Španije, je na svojem dirkališču Motorland gostila jubilejno 800. dirko elitnega motociklističnega razreda. Z izkušnjami, taktiko in znanjem je udaril Črna mamba, Jorge Lorenzo, ki je v kaotičnih razmerah na razmočeni stezi najbolje prisluhnil svojim čutom in svoji yamahi. »To je bil eden izmed mojih najboljših startov, bil sem impresioniran nad svojim ritmom in hitrostjo. Želel sem se boriti za prvo mesto, kar mi je do dežja dobro uspevalo. Nisem želel pasti in sem potem, ko sta hondi nadaljevali po mokri stezi, zavil na menjavo motocikla. Rekel sem si, kar bo, pa bo,« je kar vrelo iz tokrat gostobesednega veselega Lorenza. Yamaha je še drugič v sezoni in drugič zapored porazila Hondo, saj so navijači na drugem mestu ploskali Aleixu Espargaroju (Forward Yamaha), dirkaču z motociklom odprtega razreda. Cal Crutchlow (Ducati) se je letos bolj kot ne boril z mlini na veter, saj se na rdečem motociklu ne znajde najbolje, tokrat pa se je boril za stopničke in priznal, da so prišle zgolj po naključju.

Med žrtvami tudi Rossi

V zgodovinski regiji, znani še iz srednjeveških časov kraljevine Aragon, se je odvijala prava drama, za katero bi pravi navijači potrebovali zajeten odmerek pomirjeval. Čeprav so napovedovali suho dirko, je vso noč deževalo. Robniki in površine ob stezi so bili mokri, kar je prvi na svojem kombinezonu občutil Andrea Iannone (Pramac Ducati), ki je v drugem krogu vodil, nato pa z vožnjo po mokrem robniku in travi padel. Tudi Valentino Rossi (Yamaha) je napravil začetniško napako, ko je bil predolg v enem izmed ovinkov, in da ne bi trčil z Danijem Pedroso, je zapeljal na moker del robnika in nerodno padel. Na nosilih so ga odpeljali na pregled v medicinski center, tam pa so potrdili udarec v glavo, a ne bo pustil hujših posledic. Kmalu je v vodstvo prešel Lorenzo, tri kroge pozneje je primat zopet prevzel Marc Marquez (Honda), in ko so se devet krogov pred ciljem pojavljale prve dežne kaplje, je Marquez taktično prepustil vodstvo Lorenzu. Ta ni hotel preveč tvegati in je malce popustil, svoje je želel dokazati tudi Pedrosa. Pet krogov pred ciljem je prvi na menjavo motocikla z nastavitvami za mokro stezo zapeljal Espargaro. »Prvi sem zapeljal na menjavo motocikla, zdaj vidim, da je bila to prava odločitev. Potem sem prehitel veliko dirkačev, tudi skupino, v kateri je bil moj brat. Poskušal sem ostati osredotočen do konca. To je bilo najdaljših pet krogov v mojem življenju,« je povedal Espargaro, ki mu je do ciljne črte v slogu šibkejših razredov grozil Crutchlow. Ko je štiri kroge pred ciljem Lorenzo opravil menjavo motocikla, sta hondi zarezali v nov moker krog, kar se je najprej maščevalo Pedrosi, ki je padel ob koncu ciljne ravnine. Očitno je Marquez hotel do cilja odpeljati z gumami za suho stezo, kar se je vsem zdelo nespametno in je tudi izpadlo tako. Tri kroge pred ciljem je končal v pesku, dvignil motocikel in končal na 13., Pedrosa pa na 14. mestu.

V razredu moto2 je Španec Maverick Vinales z zmago prekinil uspešen niz rojaka Esteva Rabata, ki z drugim mestom na dirki ostaja vodilni v skupnem seštevku, saj je bil najbližji zasledovalec Finec Mika Kallio šele sedmi. Francoz Johann Zarco je zasedel tretje mesto. V najšibkejšem razredu moto3 tudi ni manjkalo razburljivosti. Vodilnega v skupnem seštevku Avstralca Jacka Millerja je z dotikom v enem izmed ovinkov v pesek spravil Španec Alex Marquez. V sklepnem delu dirke so se med seboj udarili Italijan Romano Fenati, Marquez in Britanec Danny Kent. Najbolje se je pri vhodu v ciljno ravnino znašel ravno Italijan, Marquez pa je z drugim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Ekipe se zdaj odpravljajo na Daljni vzhod. Vsaka s seboj prevaža osem ton opreme, ki jo morajo še isti dan po dirki do 20. ure pospraviti in zapakirati za transport na naslednjo lokacijo, tri letala pa prepeljejo skupaj skoraj 300 ton opreme. Naslednji cilj teh transportnih letal je Japonska, v Motegiju bodo dirkali 12. oktobra.

 

Deli s prijatelji