ZMAGA

Lewis Osvajalec je kralj vitezov okrogle mize Srebrnega kamna

Objavljeno 06. julij 2015 11.59 | Posodobljeno 06. julij 2015 11.59 | Piše: Damir Gorjanc

Lewis Hamilton si je privozil zmago na veliki nagradi Velike Britanije v formuli 1 v Silverstonu, tudi drugo mesto je z Nicom Rosbergom šlo mercedesu. Anglež je dirko dobil z briljantno taktično potezo, ko so mu v dežju osem krogov pred koncem zamenjali pnevmatike.

Britanec je sebi in svoji domovini privozil pomembne točke v boju za najboljšega na svetu. Foto: Reuters

V meki motošporta, na dirkališču v Silverstonu, si je zmago na dirki formule 1 za veliko nagrado Velike Britanije pripeljal Lewis Hamilton (Mercedes). Na domači zemlji je bil boljši od moštvenega tekmeca Nica Rosberga (Mercedes) in Sebastiana Vettla (Ferrari). Čeprav ni presenečenje, da sta oba dirkača, ki zastopata trikrako zvezdo, na vodilnih položajih na koncu dirke, pa od začetka ni kazalo na takšen razplet. Felipe Massa (Williams) se je s tretjega startnega mesta izstrelil mimo Rosberga in prvaka kvalifikacij Hamiltona. Brazilcu je sledil tudi Valtteri Bottas v drugem williamsu, ki je v žep pospravil Rosberga.

Za zaplet sta v tretjem ovinku poskrbela dirkača Lotusa, ki sta trčila, Jenson Button (McLaren) pa je bil žrtev nespretnih šoferjev. Za varnostnim avtomobilom so se dirkači ob koncu tretjega kroga znova pognali v dirko, Hamiltonovo živčno vojno s časom je tokrat izrabil Bottas. Finec je bil vidno hitrejši od Brazilca v enakem dirkalniku, da ne bi storila kakšne neumnosti, so ju krotili po radijski zvezi: »Ne dirkajta med seboj, poskušajta se odlepiti od mercedesov,« je bil ukaz obema, Bottas pa je imel kratkotrajni spomin in je napadal Masso, zato so ga znova opomnili. Finec je dejal, da je hitrejši, zato so v garažah popustili: »Dobro, lahko ga prehitiš, vendar mora biti to čista poteza, nato pobegni na varno razdaljo.« Massa se ni dal, Hamilton in Rosberg pa sta čakala na postanke v garažah, kjer se je odvilo tekmovanje v hitrostni menjavi pnevmatik. Zmagovalec je bil Hamilton, ki je šel v garaže v 19. krogu, krog pred Masso in Rosbergom. Bottas je bil na stezi še dva kroga dlje in prav tako je prišel nazaj na svoje mesto. Vettel se je medtem vozil na devetem mestu in počasi napredoval.

Panični ledeni mož

Williamsa sta mešala štrene pri vrhu, sledila pa je dodatna začimba v obliki dežja 22 krogov pred ciljem. Prvi se je za postanek in pnevmatike za rahel dež odločil vedno hladni Kimi Raikkönen (Ferrari), ki se je vozil na petem mestu, ulovil pa ga je tudi že Vettel. Čeprav ledeni mož po navadi ohrani mirno kri, se je ob prvem dežju odzval malce panično in nataknil pnevmatike, ki so bile počasnejše od gladkih za suho stezo in ki so jih uporabljali drugi. Na mokri stezi se je najbolje počutil Rosberg, ki so ga inženirji spustili z verige z ukazom: »Nico, to je načrt B, zato se močno potrudi. Lahko pritiskaš do konca.« Nemec je kot sneta sekira padel mimo Bottasa, nato pa je obšel še Masso. Sedem sekund ga je ločilo od Hamiltona, ki so zbledele v le dveh krogih. Britanec je bil kot vodilni upravičen do izbire postanka, zato so mu osem krogov pred ciljno črto, ko je začelo močneje deževati, na njegov dirkalnik namestili gume za rahel dež, kar se je izkazalo za briljantno potezo.

V naslednjem krogu je bilo že premokro, da bi Rosberg zadržal prvo mesto. Iz boja za stopničke sta kot suho listje odpadla tudi oba williamsa, ki sta v garažah naredila kolono, pa še Vettel je prišel na menjavo takrat kot Hamilton in pripeljal na tretje mesto. Prvo točko v letošnji sezoni je po spletu naključij osvojil Fernando Alonso (McLaren), Raikönen se je s ponesrečeno izbiro postankov tudi tri kroge pred ciljem privlekel do osmega mesta. Čez tri tedne bodo vse poti vodile na madžarski Hungaroring, tam bo bolj miren Hamilton, ker ima pred Nicom Rosbergom v skupnem seštevku 17 točk prednosti.

Deli s prijatelji