DIRKA

Lepotica in dirkalna zver

Objavljeno 22. avgust 2014 17.22 | Posodobljeno 21. avgust 2014 22.17 | Piše: Gregor Pavšič

Prvo ime gorske dirke v Ilirski Bistrici bo evropski prvak Simone Faggioli.

Prihodnji konec tedna bo med Ilirsko Bistrico in Šembijami že dvajseta gorskohitrostna avtomobilska dirka, ki je že sedmo leto tudi del elitnega evropskega prvenstva. Organizatorji iz vrst nacionalne krovne zveze AŠ2005 osnovnega koncepta dirke ne bodo spreminjali. V soboto bosta na petkilometrski cesti dva treninga, dan pozneje pa še odločilni dirki. Letošnja novost bo prikaz avtomobilov z alternativnimi pogonskimi viri, ki se vse pogosteje združujejo tudi v zanje prilagojena športna tekmovanja.

Organizatorji so letos prejeli 135 prijav in nastal je kakovostno zelo pester seznam nastopajočih. Dirka spet šteje tudi za avstrijsko državno prvenstvo. Prvo ime ilirskobistriške preizkušnje bo evropski gorski prvak Simone Faggioli, ki ne vozi več strupenega Osellinega športnega prototipa, temveč prototip norme z dvolitrskim motorjem. Slovenska dirka je predzadnja v letošnjem evropskem prvenstvu, v katerem si je Faggioli z normo M20 FC že privozil naslov prvaka v kategoriji formul in športnih prototipov. Odlični italijanski dirkač je tudi rekorder ilirskobistriške proge. Leta 2011 je zanjo potreboval dve minuti in 20 stotink, proti Šembijam pa je vozil s povprečno hitrostjo 150 kilometrov na uro. Meja dveh minut je za Faggiolija torej še neosvojena trdnjava.

Glavna kandidata za stopničke bosta še italijanska voznika Fausto Bormolini (reynard F3000) in Federico Liber (osella FA 30). Med Slovenci lahko največ pričakujemo od Patrika Zajelšnika (norma), s formulo 3000 sta nastop napovedala tudi Vladimir Stankovič in domačin Marjan Smrdelj. Medtem ko se bodo vozniki formul in prototipov borili za najhitrejše čase, bodo gledalci lahko znova osupli nad privlačnimi klasičnimi dirkalnimi avtomobili. Iz Avstrije prihajata redna gosta Felix Pailer z atraktivno lancio delto in Andreas Gabat s podobno zmogljivim fordom escortom. V boj z Avstrijci se bo med slovenskimi dirkači zagotovo spustil domačin Milan Bubnič z lancio delto, ki ga bo proti Šembijam pognalo tudi huronsko navijanje njegovih privržencev ob progi. Zelo zmogljiv avtomobil ima tudi Matevž Boh (mitsubishi lancer EVO 9).

Paša za oči bo češka lepotica Veronika Cicha, ki v Slovenijo prihaja z repliko mitsubishi lancerja WRC. Črnolaska bo torej zanimanje požela v boksih, njen avtomobil pa ne bo ostal neopažen na progi. V množici več kot 100 avtomobilov bo v petih kilometrih vsak voznik poskušal progo odpeljati kar najbolj pogumno in s čim manj napakami. To velja tako za številne slovenske dirkače v nižjih kategorijah kakor za voznike starodobnih vozil. Ti se v Ilirski Bistrici letos prav tako borijo za točke evropskega prvenstva.

Deli s prijatelji