RELI DAKAR

Le polovica do cilja dirkaške kalvarije

Objavljeno 19. januar 2015 16.47 | Posodobljeno 18. januar 2015 21.50 | Piše: Gregor Pavšič

Reli Dakar je na brezpotjih Argentine, Bolivije in Čila zahteval veliko odstopov.

Marc Coma

Za nami je peklenski reli Dakar, bržkone eden najtežjih v celotni zgodovini te vztrajnostne dirke. Dvotedenska avantura po brezpotjih Argentine, Čila in Bolivije je tekmovalce resnično spravila na rob mogočega, še sprejemljivega in obvladljivega. O zahtevnosti dirke najbolje priča podatek, koliko tekmovalcev je sploh speljalo celoten maraton in se kot otrok veselilo cilja v Buenos Airesu. Na istem kraju je startalo 420 tekmovalcev, v cilj jih je pripeljalo le 216. Med njimi je bilo 79 motoristov, 18 voznikov štirikolesnikov, 68 avtomobilskih posadk in 51 tovornjakov.

Največja zvezdnika letošnje dirke sta bila Marc Coma (KTM) med motoristi in Nasser Al Attiyah (Mini) med avtomobilisti. Comi je uspelo še drugič zaporedoma dobiti dakarsko dirko, skupno pa je bilo to že njegovo peto slavje na Dakarju. Na začetku je po težavah z gumami za okrog 10 minut zaostal za glavnim letošnjim tekmecem Joanom Barredo, ki je vodil Hondin napad na ekipo KTM. Barreda je vozil odlično, pazil na Comove napade in vsaj na prvi pogled drvel proti veliki zmagi.

Toda nato je prišla najtežja etapa letos in morda v vsej zgodovini Dakarja. Pot do Iquiqueja je dirkače vodila prek slanega jezera Salar de Uyuni, kjer so jih čakali naliv in prave arktične razmere. Veliko motorjev ni zdržalo napada soli, med njimi je bila tudi Barredova honda. Na drugi strani je Comi uspelo zagnati pogonski agregat in odbrzel je proti cilju, do koder ga je z oddaljenosti napadal le še drugi Hondin voznik Paolo Goncalves. »Občutki so nepopisni. Bila je tako težka dirka, v kateri sem moral po začetnih težavah spremeniti taktiko. Vedel sem, da bo odločitev padla ob prihodu v Bolivijo. Preživel sem najtežjo etapo in zdaj lahko celotna ekipa slavi veliko zmago,« je v cilju razlagal Coma. Drugouvrščeni Goncalves je zaostal 16 minut in 53 sekund. Če ne bi dobil 17-minutne kazni, bi lahko celo resno ogrozil Como. Tretji je bil odlični Avstralec Toby Price (KTM), ki je prvič nastopil na Dakarju. Slovenec Miran Stanovnik je preživel kalvarijo Dakarja in osvojil končno 28. mesto, letošnji rezultat je bil njegov osmi najboljši v karieri. Igral je tudi pomembno moštveno vlogo pri KTM, kjer je do skupne zmage pomagal Comi, to pa je bila že štirinajsta zaporedna zmaga za to moštvo na Dakarju.

Med avtomobilsti je od starta do cilja ritem narekoval Nasser Al Attiyah (Mini), ki je pokazal eno najbolj zanesljivih in taktično zrelih predstav v zgodovini. Katarčeva prednost ni bila velika, saj je pred svojim glavnim tekmecem Ginielsom de Viliersom (Toyota) branil le okrog deset minut naskoka. Toda Al Attiyah ni naredil nobene napake vse do cilja v Buenos Airesu in drugič zmagal na tej dirki. De Villiers je zaostal 35 minut, tretjeuvrščeni Krzystof Holowcycz (Mini) pa že uro in pol. Presenečenje v avtomobilski konkurenci je bil dakarski novinec Yazeed Alrajhi (Toyota) iz Savdske Arabije, ki je vse do odstopa v zadnjem delu držal tretje mesto. Med štirikolesniki je veliko zmago za Slovaško priboril Rafal Sonik, v razredu tovornjakov pa je zmagal Kamaz s posadko Mardeev-Belyaev-Sistunov.

Deli s prijatelji