FORMULA 1

Lauda bi udaril nazaj

Objavljeno 08. april 2017 13.11 | Posodobljeno 08. april 2017 13.12 | Piše: Miha Šimnovec

Na prvem treningu v Šanghaju najhitrejši Max Verstappen, drugega odpovedal.

Lewis Hamilton. Foto AP

Ljubitelji formule 1, ki so včeraj zasedli tribune ob mednarodnem dirkališču v Jiadingu približno 20 kilometrov severozahodno od središča Šanghaja, uvodni dan pred jutrišnjo veliko nagrado Kitajske (s startom ob 8. uri po srednjeevropskem času ter prenosom na ORF in RTL) niso prišli na svoj račun. Zaradi dežja in slabe vidljivosti so bili namreč dirkači na prvem prostem treningu dejavni vsega 22 minut, drugega pa iz varnostnih razlogov niti začeli niso. Prireditelji so ga odpovedali zavoljo goste megle oziroma smoga, ki je preprečeval rešilnemu helikopterju, da bi ob morebitni hujši nesreči s ponesrečencem pristal pri bolnišnici v največjem mestu na svetu, ki ima skoraj 25 milijonov prebivalcev. »Da nismo mogli voziti, seveda ni bilo idealno, vendar pa je za vse enako,« je omenil Max Verstappen, vesel, da je kolikor toliko izkoristil vsaj dopoldanski trening, na katerem je s svojim red bullom RB13 odpeljal štiri kroge in s časom 1:50,491 vknjižil najboljši dosežek pred Williamsovima dirkačema Felipejem Masso (+ 1,595) in Lanceom Strollom (+ 2,016). Vendar pa je treba pripisati, da sta ob Mercedesovem asu Lewisu Hamiltonu brez rezultata ostala tudi Ferrarijeva zvezdnika Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen.

Čeprav je 19-letni Nizozemec prikimal moštvenemu sotekmovalcu Danielu Ricciardu, češ da bodo na VN Kitajske bolj konkurenčni, kot so bili pred dvema tednoma v Melbournu, pa za zdaj (še) ni zadovoljen s svojim rdečim bikom. Ko so ga, denimo, novinarji vprašali, ali lahko v primeru dežja uprizori podobno šampionsko predstavo, s kakršno je navduševal na lanski mokri stezi v São Paulu, je odvrnil, da je to pač težko pričakovati, ker njegov letošnji dirkalnik nima takšnega oprijema, kot ga je imel lanski.

Zmage najboljše zdravilo za rane

Vettel, ki je sebi v prid odločil uvodno preizkušnjo sezone za VN Avstralije, je bolj ali manj ponovil svoje besede, izrečene po zmagoslavju v Melbournu. »To je bila komaj prva dirka, ki ne pove vsega. Prav nobenega zagotovila ni(mam), da bom v takšnem slogu tudi nadaljeval,« je opozoril 29-letni Nemec, ki kljub vsemu verjame, da bo letošnje prvenstvo, ki se bo 1. oktobra predvidoma zadnjič ustavilo v Maleziji, za Ferrari vendarle uspešnejše, kot so bila prejšnja. »Dejstvo je, da smo naredili korak naprej, zaradi česar smo v boljšem položaju, zmage pa so seveda najboljše zdravilo za rane,« je še poudaril Vettel.

Sebastianove dirkaške sposobnosti nadvse ceni tudi Hamilton, ki se je – mimogrede – med včerajšnjim čakanjem večinoma igral s svojim telefonom in se vmes sprehodil do glavne tribune ter vreščeče oboževalke razveselil s podpisanimi čepicami. »Zelo se že veselim naslednjih dvobojev s Ferrarijem in Vettlom. Midva sva najboljša dirkača, tako da bomo letos končno spet videli številne obračune najboljšega z najboljšim,« je napovedal 32-letni Anglež in na vprašanje, ali je Vettel boljši od Nica Rosberga, lanskega svetovnega prvaka in zmagovalca preizkušnje v Šanghaju, kakor iz topa izstrelil: »Vsekakor!«

Proti Nicu je pred dnevi puščico izstrelil tudi Niki Lauda, rekoč, da Valtteri Bottas ni nič slabši od Rosberga, je dal pa predsednik nadzornega odbora pri Mercedesu včeraj jasno vedeti, da ni bil zadovoljen z moštvenim izplenom v Melbournu, kjer sta Hamilton in Bottas v cilj pridrvela na drugem in tretjem mestu. »Kar se je zgodilo v Avstraliji, se ne sme več ponoviti. V Šanghaju moramo udariti nazaj in premagati Ferrari! Tu namreč nismo zato, da zgolj sodelujemo in vozimo zraven, ampak da zmagujemo,« je 68-letni Avstrijec zahteval čim prejšnjo vrnitev srebrne puščice v zmagovite tirnice.

 

Deli s prijatelji