MOTO GP

Kot da bi scenarij pisala Agatha

Objavljeno 27. junij 2017 14.15 | Posodobljeno 27. junij 2017 14.21 | Piše: Damir Gorjanc

Nov mejnik Valentina Rossija.

Danilo Petrucci je vse do ciljne črte preganjal Valentina Rossija. Foto: AP

LJUBLJANA – Ob vratolomnih prehitevanjih in nepri- čakovanih razpletih je tudi letošnje prvenstvo v razredu motoGP nepredvidljivo in razburljivo, kot da bi scenarij pisala Agatha Christie. V Assnu se je devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi (Yamaha) z zlatimi črkami podpisal še pod en mejnik. Z 10. zmago v katedrali motociklizma in skupno 115. v karieri resno diha za ovratnik Giacomu Agostiniju, od katerega je oddaljen le osem zmag.

 

10 zmag je Valentino Rossi slavil v Assnu.

Dirkaški doktor se je na Nizozemskem znašel najbolje in je po več kot letu spet prevzel največji pokal. V prvenstvu zaseda tretje mesto s sedmimi točkami zaostanka, zato je bil še bolj evforičen: »To je bila pomembna zmaga, ne samo za prvenstvo, temveč tudi za občutke v prihodnje. Živim in dirkam za takšne trenutke, za te občutke, ki jih čutim še pet, šest ur po dirki. Vse je še bolj intenzivno po letu brez zmage. Veliko smo delali na okvirju motocikla in zdaj ga lahko bolje obvladam. Vse je odprto in ne sme nam popustiti zbranost, ko pa se lahko vse spremeni že na naslednji dirki.« Da se Italijan ni sprehodil do prvega mesta, je skrbel Danilo Petrucci (Pramac Ducati), ki je rojaka preganjal do ciljne črte in zaostal zgolj za dolžino motocikla.

Prvo zmago je simpatičnemu Petruxu verjetno odnesel Alex Rins (Suzuki), ki se s krogom zaostanka nekaj ovinkov pred ciljem ni umaknil z idealne linije, saj bi tam Danilo verjetno Valentinu prišel še bližje. »Zadovoljen sem z drugim mestom, po drugi strani pa sem malo slabe volje, saj vem, da bi lahko tudi zmagal. Vse sem pripravil, da bi v zadnjem krogu napadel Valentina, a sem naletel na Rinsa, za katerega ne vem, kaj je počel na idealni liniji in je bil potem še jezen. Zmanjkalo mi je tudi malo sreče, zmago sem čutil,« je s kislim nasmeškom Petrucci okrcal prireditelje, ki Rinsu niso obesili modrih zastav. Tretje mesto je po srditem troboju pripadlo Marcu Marquezu (Honda), saj se je do ciljne črte otepal Cala Crutchlowa (LCR Honda) in Andrea Doviziosa (Ducati). Tudi Marquez je bil zadovoljen: »Danilo in Valentino sta zelo privijala plin, ampak sem ostal blizu. Zelo zabaven je bil zadnji krog s Calom in Dovijem, vesel sem, da sem pobral teh 16 točk. Za nas je zelo dobro, da smo po skoraj polovici prvenstva le 11 točk oddaljeni od vodilnega, za skok na vrh pa potrebujemo še nekaj več.« Skupno vodstvo je prevzel priljubljeni DesmoDovi, ki je na drugo mesto potisnil Mavericka Viñalesa (Yamaha). Ta ni ugledal ciljne črte. Še pred polovico dirke se je zadrsal po stezi, pri tem pa je imel obilo sreče, da ga ni zadel Dovizioso, ki je vozil za njim. Prvo četverico na lestvici loči le 11 točk. Viñales na drugem mestu zaostaja štiri, Rossi na tretjem sedem, četrto mesto pa si je rezerviral Marquez. Že konec tedna bo dirka na Sachsenringu, kjer zadnjih sedem let kraljuje tovarniška Honda. Marquez pri tem beleži štiri zaporedne zmage v najmočnejšem razredu, skupaj pa kar sedem. Pri tem je boljši celo od Rossija, ki ima na tej stezi eno zmago manj, njegova zadnja pa sega v leto 2009.

Na vrhu Dovizioso

V skupnem seštevku vodilno četverico loči le 11 točk. Na vrhu je Andrea Dovizioso, Maverick Viñales na drugem mestu zaostaja za štiri, Valentino Rossi na tretjem za sedem, četrto mesto pa si je rezerviral Marc Marquez.

 

Deli s prijatelji