MOTO GP

Komaj čakal na kraljev blagoslov

Objavljeno 04. maj 2015 22.52 | Posodobljeno 04. maj 2015 22.54 | Piše: Damir Gorjanc

Jorge Lorenzo je v motociklističnem razredu motoGP dolgo čakal na zmago, zdaj si jo je privozil na domačih tleh v Jerezu.

Jorge Lorenzo.

Že nekaj ovinkov pred ciljem dirke motociklistov razreda motoGP je Jorge Lorenzo na yamahi z dvignjeno roko pozdravljal svoje navijače ob stezi. Prizor, ki ga ne vidimo pogosto, je v Jerezu na noge dvignil tudi tiste, ki so se zasedeli ob spremljanju monotone dirke. Lorenzu se je očitno najbolj mudilo, da bi iz rok španskega kralja Juana Carlosa I. prejel pokal za najhitrejšega. Po nekaj ponesrečenih predstavah, bronhitisu ob začetku sezone in napačni izbiri pnevmatik v Argentini je zmaga pred domačim občinstvom prišla ob pravem trenutku, ko se sezona po besedah dirkačev z dirkanjem v Evropi šele dobro začenja. »Ob začetku sem imel odličen ritem, saj sem odpeljal celo rekord steze. Nisem naredil nobene napake in pokazal sem ves svoj talent, zato se veselim prvega mesta, ki sem ga čakal precej dolgo,« je Lorenzo z nasmehom do ušes izlival čustva.

Po padcu v Argentini se je pobral tudi Marc Marquez (Honda), ki je na drugo mesto pripeljal z zlomljenim mezincem leve roke, tega si je poškodoval na treningu na dirt tracku. Marquez je pred enim tednom lahko le upal, da bo po operaciji sposoben odpeljati dirko, po njej pa je bil zelo dobro razpoložen: »Zadovoljen sem z drugim mestom, ki sem ga privozil poškodovan. Sredi dirke me je začela boleti desna roka, saj sem večji del bremena prenašal na njo. Poleg tega so me nekajkrat pri uporabi zavore prijeli krči, zato sem malce popustil v ritmu in odpočil desno roko, ob koncu pa spet plin privil do konca in stisnil zobe.« Čeprav si nekateri z zlomljenim mezincem ne bi mogli zavezati niti čevljev, pa je Marquez z lahkoto zadržal prednost pred Valentinom Rossijem (Yamaha), ki je že 200. v karieri stopil na zmagovalni oder.

Dvestotič na oder

Lorenzo in Marquez sta prvih nekaj krogov odpeljala tesno drug za drugim, vendar Lorenzovo prvo mesto s kvalifikacij ni bilo nikoli ogroženo, saj je do cilja le povečeval prednost, ta je ob koncu znašala pet sekund. Rossi se celotni konec tedna ni spoprijateljil s progo in je peto mesto iz kvalifikacij pretvoril v stopničke. »Bil je trenutek na dirki, ko sem bil hitrejši od Marca, a sem kmalu ugotovil, da je močan in mi ga ne bo uspelo prehiteti. Sprijaznil sem se s tretjim mestom in da sem s tem že 200. pripeljal na oder za zmagovalce,« je svoj jubilej pokomentiral dirkaški doktor. Cal Crutchlow (LCR Honda) se je spet izkazal s četrtim mestom, medtem ko je drugi v skupni razvrstitvi Andrea Dovizioso (Ducati) po vožnji čez pesek z zadnjega mesta prispel na deveto. V razredu moto2 je slavil Nemec Jonas Folger, za drugo mesto pa so se udarili Španca Esteve Rabat in Alex Rins ter Francoz Johann Zarco. Pri vhodu v zadnji ovinek je Rins ob poskusu prehitevanja s prednjo gumo zadel ob Rabata in padel, Zarco pa je izkoristil trk rojakov in smuknil na drugo mesto. V razredu moto3 se je kot že ničkolikokrat vse odločalo v zadnjem ovinku, za napad na zmago se je odločil 16-letni Francoz Fabio Quartararo, ki pa je zaradi manevra končal na četrtem mestu. Tretjo zaporedno zmago je dosegel Britanec Danny Kent, ki je bil hitrejši od Portugalca Miguela Oliveire in Južnoafričana Brada Binderja.

Lorenzo je z novo zmago ujel priključek z najboljšimi in je v skupnem seštevku tretji za Doviziosom in vodilnim Rossijem, ki je še povečal prednost. Marquez je četrti s 26 točkami zaostanka za vodilnim. Do naslednje dirke bi po operaciji roke na hondo lahko znova sedel Dani Pedrosa, za katerega pa kljub temu obstaja možnost, da bo izpustil sezono. Čez slaba dva tedna bo naslednje dirkaško prizorišče sloviti Le Mans, kjer po navadi vladajo nestanovitne vremenske razmere, ki bi lahko še dodatno začinile mnogoboj za vrh.

Deli s prijatelji