PRVAK

Ko Gajser uživa na dirki, je za tekmece neulovljiv

Objavljeno 19. april 2016 10.42 | Posodobljeno 19. april 2016 10.42 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Tim Gajser

Tim Gajser je zmagal že na tretji dirki elitnega razreda motokrosistov.

Tima Gajserja v Mehiki ni ustavila okvara zavore niti odlomljena zaščita hladilnika. Foto: Honda Pro Racing

Svet motokrosa je zajela Gajsermanija! Po zmagi na prvi dirki med elitno druščino motokrosistov razreda MXGP so vsi mislili, da je Tim Gajser (Honda Gariboldi) le muha enodnevnica, zdaj pa še ne 20-letni Slovenec kroji svetovni vrh. V petih dirkah sezone je v seštevku dveh voženj dneva odnesel še tretjo zmago, tokrat iz Mehike, natančneje iz mesta Leon z nekaj več kot milijon in pol prebivalci. Povrhu je še drugič zapored v sezoni osvojil kvalifikacije in je s tem lahko izbiral položaj, na katerem je začel dirko. V seštevku obeh voženj si je prilastil 47 točk, prav toliko pa jih je zbral drugouvrščeni Romain Febvre (Yamaha), a je Gajser vseeno stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra, saj je bil boljši v drugi vožnji, kar je bilo odločilno ob točkovno izenačenem izkupičku. Z dvema tretjima mestoma se je na oder zavihtel še Maximilian Nagl (Husqvarna).

Že kvalifikacije so dale slutiti, da bo Gajser spet osrečil navijače, a v prvi vožnji se mu ni povsem izšlo. Nekaj časa je po startu vozil na drugem mestu, nato pa prehitel do tedaj vodilnega Jevgenija Bobriševa (Honda) in potegnil v ospredje, kjer si je zagotovil občutno prednost. Febvre se je prebijal s petega mesta in vozil vse hitreje in kmalu ujel Gajserja, ki se mu je med vožnjo pokvarila zavora in je le stežka zaviral. Ko ima hudič mlade, jih ima na kupu, in tako se mu je med vožnjo po globoko izkopanih rovih povrhu odlomila še plastična zaščita hladilnika in obvisela z motocikla. Podrlo mu je ritem, Febvre je bil vse bližje in pet krogov pred koncem je obšel Makolčana, ki si je do cilja pridelal nekaj več kot štiri sekunde zaostanka, za njim pa je imel še dodaten zaostanek Nagl. »Na začetku prve dirke sem bil zelo močan, nato sem pobral večji kamen, ki jih je tu zelo veliko, in ta mi je odlomil del plastike. To je bilo zelo moteče, vendar sem kljub temu zadovoljen z drugim mestom. Za drugo dirko ne morem reči, da se bom Romainu maščeval, želim le čim bolje odpeljati. Dal bom vse od sebe in bomo videli, kaj bo,« je med obema vožnjama povedal Gajser. Že po začetku druge vožnje je bilo videti, da ni bil zadovoljen z drugim mestom in da je temu res botrovala moteča plastika. Slovenski izstrelek je zarezal na prvo mesto že na startu in stopnjeval tempo. Vse drugo je za motokrosistične učbenike, prava simfonija. Febvre je Gajserju dihal za ovratnik dvajset minut, privijala sta plin do konca in mučila 450-kubični mrcini, nato je Francoz omagal. Številka 243 je akrobatsko skočila čez ciljni skok, Febvre pa je s 16-sekundnim zaostankom prisopihal v cilj, tretjega mesta se je navadil Nagl.

Gajser po drugi dirki ni skrival navdušenja: »Resnično sem užival v drugi vožnji. Z Romainom sva imela visok tempo. Uživam v vsakem trenutku in upam, da to prenesem na prihajajoče dirke.« Nasprotno manj zadovoljen, celo otožen je bil Febvre: »Začel sem dobro, nastavitve motocikla, ki smo jih opravili med pavzo, so bile dobre. Na drugi dirki je bilo vse težje, saj je bila na progi samo ena hitra linija in po tej sva vozila s Timom. Nisem ga mogel prehiteti in sem malo razočaran.« Za 24-letnim Febvrejem v skupnem seštevku Gajser še vedno zaostaja le tri točke. Če bo šlo tako naprej, bodo Zdravljico znali na pamet vsi iz sveta motokrosa. Čas je, da se je naučijo tudi v Latviji, kjer bo prvega maja naslednja dirka.
 

Deli s prijatelji