MOTO GP

Ko dirka Marc Marquez, se vse spremeni v zlato

Objavljeno 16. maj 2014 09.41 | Posodobljeno 16. maj 2014 09.41 | Piše: M. U.

Letos nepremagani svetovni prvak v razredu motoGP podaljšal pogodbo s Hondo.

Valentino Rossi, levo, je motociklistična legenda, a Marc Marquez na novo piše zgodovino. Foto: Reuters

Motociklistični zanesenjaki so nekoč prisegali, in tudi še zdaj, na številko 46, tisto Valentina Rossija. A Marc Marquez je s svojim najstniško simpatičnim pristopom in samozavestnim mojstrstvom lani, v sezoni novinca v motociklističnem razredu motoGP, svet dveh koles obrnil na glavo in si pridirkal tudi naslov svetovnega prvaka. Katalonec tudi letos s številko 93 svoje starejše kolege brez spoštovanja pušča za seboj in je prvi ciljno črto prevozil na prav vseh štirih dirkah do zdaj: v Katarju, ZDA (Austin), Argentini in španskem Jerezu. Pred rojakom in moštvenim kolegom Danijem Pedroso ima 28 točk prednosti.

Poleg izjemne dirkaške nadarjenosti – takšni biseri redko izplavajo iz motociklističnega oceana – je del uspeha 21-letnega mladeniča iz Cervere pripisati tudi dejstvu, da jezdi hondo. Japonski izdelovalec motociklov je seveda prepoznal kakovost deškega, a zrelega dirkača, saj sta obe strani pograbili kemični svinčnik in udarili piko na i pogodbi, ki bo Španca v Hondinem hlevu obdržala do konca leta 2016. A vrnimo se v prihodnost, kot je naslov filmski uspešnici. Prihodnost je namreč nedelja, ko se bodo najboljši svetovni motociklisti merili v zahodni Franciji, v dirkaško legendarnem mestu Le Mans.

Lovi Hailwooda

Marquez, najmlajši svetovni prvak v kraljevskem razredu motoGP – lani je podiral rekord za rekordom – bi z zmago tudi v galski deželi, torej peto zaporedno, celo poravnal rekord Britanca Mika Hailwooda iz leta 1962. Štirikrat je na začetku sezone zmagal še Avstralec Mick Doohan leta 1992. Še nekaj hailwoodovskega; poleg Britanca je Marquez s Philom Readom in Rossijem eden od štirih dirkačev, ki so naslov prvaka osvojili v treh različnih motociklističnih kategorijah. Je pa letos vse dirke odločil v svoj prid, potem ko je startal s prvega mesta; to je nazadnje uspelo Italijanu Giacomu Agostiniju leta 1971. No, o Marquezu lahko pišemo hvalnice v nedogled; od 22 dirk v motoGP je na stopničke zakorakal dvajsetkrat, zmagal pa v desetih preizkušnjah kraljevskega razreda!

»Zelo sem vesel, da lahko naznanim podaljšanje pogodbe z dirkaškim moštvom Honde. Vedno sem sanjal o tem, da bom del te ekipe, in zaradi Honde so se sanje pred letom in pol tudi uresničile. Da sem v uvodni sezoni postal svetovni prvak, pa so dodatne sanje, ki so se mi izpolnile,« je Marca Marqueza kar malce poneslo v sanjske višave. Podpredsednik dirkaškega moštva Honde Šuhei Nakamoto je dodal: »Seveda smo marca želeli zadržati v naši družini in tudi on si je tako zaželel. Povsem logično je, da smo obnovili pogodbo, čeprav smo še vedno v začetnem obdobju sezone. V njej je fantastično začel, a po drugi strani se še vedno uči. Njegova sposobnost, da vsrkava podatke in se prilagaja motociklu, so izjemne.«

Deli s prijatelji