FORMULA ENA

Kdo sploh je Mattiacci?

Objavljeno 19. april 2014 17.09 | Posodobljeno 18. april 2014 22.31 | Piše: R. T.

Četrta letošnja dirka formule 1 bo velika nagrada Kitajske v Šanghaju.

Marco Mattiacci je anonimnež v formuli 1, a je postal šef Ferrarija. Foto: Reuters

Na azijskih tleh premiero v svetu formule 1 doživlja novi šef Ferrarija Marco Mattiacci, ki je na začetku tedna zamenjal Stefana Domenicalija, ta je odstopil zaradi slabega starta v svetovno prvenstvo. V italijanskem moštvu je malo kaj spodbudnega, sploh po dveh četrtih mestih in enem devetem Fernanda Alonsa ter sedmem, dvanajstem in desetem mestu Kimija Räikkönena. V scuderii pozimi preprosto niso dovolj dobro opravili svojega posla, čeprav so imeli zaradi novih pravil enaka izhodišča kot druga moštva. Ferrari caplja v ozadju tako z motorjem kot aerodinamiko dirkalnika. »Posel sem sprejel, ker menim, da lahko prispevam novo perspektivo. Dejstvo je, da moram še dokazati, da spadam na raven Ferrarija v formuli 1. Pred vami stoji zelo motivirana oseba,« je dejal doslej prvi mož Ferrarija v Severni Ameriki. V svetu formule 1 ga tako rekoč sploh ne poznajo, čeprav je velik ljubitelj elitnega oktanskega cirkusa, saj pravi, da si vsako leto v živo ogleda več dirk po vsem svetu. »Ne poznam ga. Morda sem ga kdaj že srečal,« je nezainteresiran za novega šefa dejal Räikkönen, medtem ko Alonso v četrtek sploh ni vedel, ali bo Mattiacci prišel v Šanghaj.

Vsekakor bo imel Mattiacci ogromno dela pri spoznavanju celotne ekipe in dirkačev, da bi lahko postavil diagnozo in postopoma odpravil težave. Ni izključeno, da bo tudi popolnoma rekonstruiral ekipo, a to je za zdaj skrajni ukrep. »Ne bomo se predali. Veliko stvari je, ki lahko vplivajo na hitrejši krog, dirko, na celotno sezono. To je šele četrta dirka. Prezgodaj je še za odločitve, toda naš glavni cilj je, da se kar najbolj približamo Mercedesu. To ni lahka naloga, to sploh ni lahka naloga,« je zaskrbljeno ponovil, saj ne more kar čez noč pričakovati, da bo poskočni konjiček spet simbol zmagovanja. Ferrari ni slavil že skoraj eno leto, ko je bil Alonso najhitrejši na veliki nagradi Španije, to pa je najslabša serija rdečih v skoraj dveh desetletjih. Bomo videli, na koga v primeru Mattiaccija sploh stavi predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo.

 

Še vedno je glavni Mercedes

Na včerajšnjih prostih treningih sta bila najhitrejša Španec Fernando Alonso (Ferrari) in Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), zmagovalec zadnjih dveh dirk. Za Alonsom sta se zvrstila Nico Rosberg (Mercedes), ki vodi v razvrstitvi voznikov, in Daniel Ricciardo (Red Bull), na drugem treningu pa sta bila Hamiltonu najbližje Alonso in Rosberg.

 

Deli s prijatelji