RELI

Katalonski triumf Ogierja

Objavljeno 27. oktober 2014 08.30 | Posodobljeno 26. oktober 2014 22.25 | Piše: Gregor Pavšič

Francoski as Sebastien Ogier je potrdil naslov svetovnega prvaka v reliju.

Sebastien Ogier.

Pred začetkom letošnje sezone svetovnega prvenstva v reliju smo se spraševali, ali bi lahko svetovni prvak Sebastien Ogier letos z odličnim Volkswagnovim dirkalnikom zmagal na prav vseh preizkušnjah svetovnega prvenstva. Bil je izrazit favorit, ki je izkoriščal svojo kakovost, komaj prvo sezono tovarniške ekipe Hyundaia, vse manjšo podporo tovarne pri drugih dveh prisotnih moštvih in zelo spremenljivo formo svojega moštvenega kolega Jarija-Mattija Latvale. Prvi del sezone je še pokazal na premoč Ogierja, toda v zaključku sezone je Latvali uspelo pridobiti zanesljivost, in če ne bi storil tiste nepotrebne napake na nemškem reliju, kjer je skozi okno svojega pola WRC vrgel gotovo zmago, bi bil konec letošnje sezone nadvse zanimiv vse do zadnjega kilometra.

Tako pa je Ogier naslov svetovnega prvaka ubranil na predzadnjem reliju v španski Kataloniji. Uspelo mu je na najboljši način, s sedmo zmago letošnje sezone. »Zelo sem vesel. Za menoj je odličen konec tedna. Prvi dan sem na makadamu vozil na vso moč, nato pa sem moral paziti in voziti pametno, da sem zadržal prednost. Dirkalnik je bil ves čas odličen in zahvaliti se moram Volkswagnu, da so mi tudi letos zagotovili tako dobro orodje za zmago,« se je v cilju veselil 30-letni Ogier, ki je do zdaj odpeljal 83 relijev za svetovno prvenstvo, zmagal na 23 dirkah in po mladinskem zdaj osvojil še dva naslova v elitni kategoriji.

Glava na
pravem mestu

Ogier je bil v drugi polovici letošnje sezone občasno slabše pripravljen in se je morda bolj ukvarjal s podaljšanjem pogodbe z Volkswagnom kot pa z lovom za potrebne točke, a je v okolici Barcelone in Salouja spet pokazal svojo šampionsko naravo. Prvi dan je na makadamu vozil tako napadalno in suvereno, da je v nemoč spravil svojega edinega tekmeca v boju za naslov svetovnega prvaka. Latvala bi ga moral premagati, če bi hotel odločitev o naslovu preložiti na zadnji reli v Wales, a je že po prvem dnevu zaostajal več kot pol minute.

»Dejansko mi ni bilo jasno, kako Ogier postavlja tako dobre čase. Verjetno sem se v zadnjem času tako osredotočil na svojo vožnjo po asfaltu, da sem izgubil ostrino na makadamu. V nadaljevanju relija sem na asfaltu užival, dirkalnik je bil pravilno nastavljen, toda pol minute ni bilo mogoče nadoknaditi. Čestitke Sebastienu za naslov. Prihodnje leto moram biti pripravljen za oster boj, navsezadnje bom star že trideset let,« je v Salouju ugotavljal Latvala, ki je letos vseeno odpeljal svojo najboljšo sezono v svetovnem prvenstvu.

Volkswagen je že pred španskim relijem pričakovano potrdil svojo vozniško zasedbo za prihodnje leto, v kateri bo poleg Ogierja in Latvale ostal tudi mladi Andreas Mikkelsen. Pri ekipah M-Sporta, Citroena in Hyundaia imajo za zdaj sedež potrjen le prvi vozniki (Elfyn Evans, Kris Meeke in Thierry Neville), drugim ostane za dokazovanje še novembrski reli v Walesu.

Deli s prijatelji