DIRKA

Kaj zmoreta Smrdelj in Zajelšnik?

Objavljeno 29. avgust 2014 15.53 | Posodobljeno 29. avgust 2014 15.54 | Piše: Gregor Pavšič

Jutri se bo v Ilirski Bistrici začel že 20. gorskohitrostni dirkaški spektakel.

Prototip norma M20 FC evropskega prvaka Simoneja Faggiolija boste lahko občudovali v ilirski Bistrici. Foto: Uroš Modlic

Jutri se bo v Ilirski Bistrici s treningi začela že dvajseta gorskohitrostna dirka in v nedeljo dosegla vrhunec z odločilnima tekmovalnima vožnjama na pet kilometrov dolgi cesti do Šembij. Organizatorji pričakujejo okrog 120 dirkačev, med katerimi bo letos zanesljivo tudi aktualni evropski prvak Simone Faggioli s tovarniškim prototipom norma M20 FC. Medtem ko naj bi bili v boju za zmago predvsem Italijani, med katerimi bo sicer težko kdo kos odličnemu Faggioliju, tudi rekorderju ilirskobistriške proge, bodo za Slovence uspeh mesta v prvi peterici. Slovenski dirkač, to je bil Stojan Pirjevec z BMW M3, je na cesti proti Šembijam zmagal le na prvi dirki leta 1995.

»Žal me kljub prijavi letos na startu ne bo, saj iz Italije nisem dobil formule,« je povedal Vladimir Stankovič, ki je bil tradicionalno slovenski adut za najvišja mesta. Ljubljančan je bil leta 2010 celo blizu zmage, takrat je s tretjim mestom dosegel svoj objektivno največji uspeh v Ilirski Bistrici. »Faggioli je nesporen favorit. Motor njegovega prototipa je enak kot v formuli 3000, na voljo pa ima še odlično aerodinamiko in tovarniško podporo Norme. To je tovarniški dirkalnik, s katerim je letos približno enako hiter kot v prejšnjih letih z osello,« je dodal Stankovič.

Glavna slovenska aduta za mesta v prvi peterici bosta tako domačin Marjan Smrdelj s formulo 3000 in Patrik Zajelšnik s športnim prototipom norma. Lani je bil Zajelšnik skupno tretji, za zmagovalcem Milošem Benešem pa je zaostal za 4,5 sekunde. Smrdelj je bil skupno šesti. Beneš letos zmage ne bo branil, Faggiolijeva vrnitev v Ilirsko Bistrico pa verjetno vsem tekmecem prepušča le še boj za drugo mesto.

Zelo veliko navijačev bo imel ob progi zagotovo Milan Bubnič, ki se bo spet predstavil z atraktivno lancio delto. V Ilirsko Bistrico se letos vračajo Avstrijci s Felixom Pailerjem (lancia delta), Herbertom Pregartnerjem (porsche 911 GT2 RSR) in Andreasom Gabathom (ford escort) na čelu. Med najhitrejše predelane turistične avtomobile se zagotovo namerava zavihteti tudi Matevž Boh s svojim mitsubishi lancerjem EVO9.

Boj za stotinke na ovinkih ceste proti Šembijam se bo jutri, v soboto, začel s treningoma, prvega bodo izpeljali ob 11. uri. Na njiju bodo dirkači osvežili spomin na progo in nastavili dirkalnike za nedeljski dirki. Takrat priložnosti za popravo napak ne bo več, saj na gorskohitrostnih dirkah vselej odločajo malenkosti. Prva dirka bo v nedeljo na sporedu ob 9.30, druga pa ob 13.30.

Deli s prijatelji