IZZIV

Izziv za 30 Slovencev na Slovakiaringu

Objavljeno 24. marec 2015 13.05 | Posodobljeno 25. marec 2015 13.05 | Piše: Gregor Pavšič
Ključne besede: Slovakiaring

Mednarodni izbor Racestar išče nadarjene mlade dirkače. Konkurenca je velika, med skoraj 200 vozniki bo na Slovaškem tudi 30 izbranih Slovencev. Glavna nagrada bo sezona v formuli 1400.

Za začetek teorija in psihofizični test. Foto: Drago Božič

Upravitelji slovaškega dirkališča Slovakiaring pri Bratislavi so letos razpisali mednarodni izbor mladih dirkačev, ki še nikoli niso občutili draža bencinskega adrenalinskega športa, in jim ponudili možnost za vstop v svet avtomobilskega dirkanja. Pogosto prav iz množičnih izborov nadobudnih mladeničev in mladenk pridejo veliki talenti, ki morajo med vrstniki pokazati veliko nadarjenosti, predanosti in prefinjenosti, da izstopajo in si prislužijo priložnost. Med sodelujočimi državami v izboru je bila tudi Slovenija.

Na izboru je sodelovalo 57 novincev v starosti od 14 do 25 let (starostna omejitev). Najprej so opravili psihofizični test, sledil je trening kartinga (pomen najhitrejšega kroga in konstantne vožnje), nato pa še avtomobilski preizkus na Vranskem. Tam so v različnih nalogah pod vodstvom in nadzorom inštruktorjev vozili pokalne fiat punte in renault twinge. Na Slovaško bo odpotovalo 30 najuspešnejših, konkurenca pa bo seveda zelo velika. Na Slovakiaring prihaja blizu 200 mladih voznikov, vsi pa si želijo uspeti in se prebiti v svet avtomobilskega športa. Na modernem dirkališču jih od 5. do 7. aprila čakajo še resnejše in zahtevnejše naloge, višje bodo tudi hitrosti.

»Po pregledu vseh rezultatov posameznikov smo izbrali najprej 25 udeležencev za finale sedmih držav, ki bodo prišli še iz Slovaške, Nemčije, Češke, Madžarske, Avstrije in Švice. Nato smo se z organizatorjem izbora dogovorili še za dodatnih pet povabil, saj smo ugotovili, da imamo zelo širok krog potencialnih talentov. Torej bo na Slovaško odpotovalo skupaj 30 kandidatov za končni izbor, med njimi je le eno dekle. V superfinale zadnjih 25 kandidatov, kjer se bodo na Slovakiaringu s formulo 1400 pomerili za nagrade, se iz vsake države uvrstijo najmanj trije. Izmed vseh udeležencev smo izbrali tudi 15 kandidatov za brezplačno testiranje pokalnega twinga,« je povedal vodja slovenskega dela izbora Drago Božič. Glavna nagrada obsežnega izbora bo celotna sezona v prvenstvu formule 1400.

Deli s prijatelji