ODMEVI

Izdajalec Baby Schumi

Objavljeno 26. marec 2013 10.15 | Posodobljeno 26. marec 2013 10.15 | Piše: R. T.

Odmevi po nepošteni zmagi svetovnega prvaka v formuli 1 Sebastiana Vettla v Maleziji. Pri Red Bullu ni več medsebojnega zaupanja, Mark Webber ne verjame nikomur več.

Dvojna zmaga Red Bulla, Sebastian Vettel, desno, in Mark Webber pa na bojni nogi.

Že na startu sezone, v katerem hočejo osvojiti še četrti zaporedni dvojni naslov svetovnega prvaka (med vozniki in konstruktorji formule 1), se je v moštvu Red Bulla pošteno zakuhalo. Vse skupaj je na nedeljski dirki za veliko nagrado Malezije v Sepangu s svojo lakoto po zmagovanju in ignoriranjem dogovora spacal svetovni prvak Sebastian Vettel. Petindvajsetletni Nemec je tako rekoč izdal ekipo in moštvenega kolega Marka Webbra, ki bi zlahka zmagal, če bi Vettel poslušal ukaze iz garaže. Šef moštva Christian Horner mu je namreč ukazal, naj vozi za vodilnim Webbrom in ne povzroča težav z nevarnim prehitevanjem, obrabo pnevmatik; po zlu bi lahko šla dvojna zmaga. Toda Vettel je vse postavil na kocko ter brezobzirno in nevarno švignil mimo previdnejšega Webbra proti novi zmagi. Medsebojno zaupanje pri rdečih bikih je izhlapelo v tropski vročini.

Šestintridesetletni Webber je svoje povedal takoj po dirki, Vettlova opravičila niso niti najmanj zalegla. Vzdevek Baby Schumi, ki so mu ga nalimali na začetku kariere v formuli 1 na podlagi primerjav s sedemkratnim svetovnim prvakom, rojakom Michaelom Schumacherjem, je zdaj spet aktualen. Pri najbolje prodajanem nemškem časniku Bild so komentirali: »Vettel vse bolj spominja na svojega idola Michaela Schumacherja, ki je bil oboževan in osovražen hkrati. Je na dobri poti do podobnega statusa.«

»To je zelo frustrirajoče za nas. Formula 1 je tako moštveni kot individualni šport in včasih nastane konflikt med željami dirkača in interesi moštva. To se nam seveda ne bi smelo pripetiti. Sebastian se je že opravičil, znotraj ekipe pa se bomo o tem še pogovorili,« je avstralski škandal poskušal ublažiti Horner. Zaman, saj je bil Webber brez dlake na jeziku pred svetovno javnostjo: »Rekel bom samo, da mi je v zadnjih 15 krogih skozi glavo šlo marsikaj; ne samo nedeljsko dogajanje, temveč tudi mnoge zadeve iz preteklosti. Zdaj je vse skupaj še zelo vroče, nočem se prenagliti. Najprej moramo ugotoviti, kako bi se moštvo čim bolj uspešno izvleklo iz tega. O tem bomo govorili v naslednjih tednih. Jaz bom v Avstraliji, kjer bom deskal, mobilnika ne bom imel pri sebi. Bomo videli, kaj se bo zgodilo,« je dolgo mučno obdobje za rdeče bike napovedal Webber, ki letos verjetno dirka zadnjo sezono.

»Red Bull ima ogromno težavo. Če se bo v prihodnje pripetilo, da bosta njegova dirkača vodilna na dirki in bo spet padla prepoved medsebojnega prehitevanja v zadnjih krogih, Webber ne bo zaupal nikomur. Ne bo verjel, da se bodo držali dogovora, zato bo tekmoval naprej,« je prepričan nekdanji dirkač in televizijski komentator Martin Brundle. Hitro se je oglasil tudi Fernando Alonso, ki je avstralsko dirko s Ferrarijem zaradi razbitega avtomobila končal že v drugem krogu: »To se pri Ferrariju ne dogaja. Mi smo najbolj enotno moštvo. Pri Red Bullu samo govorijo, da so enotni. Vidite lahko, da sploh ni tako.« Je sploh mogoče, da bi ga demantirali že na tretji dirki sezone, za veliko nagrado Kitajske, ki bo 14. aprila?

Deli s prijatelji