RELI

Humar z lekcijo v Idriji osvojil naslov prvaka

Objavljeno 21. oktober 2013 18.26 | Posodobljeno 21. oktober 2013 18.26 | Piše: Gregor Pavšič
Ključne besede: reli Idrija

Zaključni reli državnega prvenstva je bil v znamenju domačina Aleksa Humarja.

Aleks Humar in Florjan Rus sta v Idriji proslavila naslov državnega prvaka v reliju. Foto: Gregor Pavšič

IDRIJA – Z relijem v Idriji se je končalo rekordno dolgo državno prvenstvo, razpletlo pa se je po željah domačih navijačev: zmago in naslov državnega prvaka je osvojil domačin Aleks Humar (renault clio R3). Na domačo preizkušnjo je prišel z zaostankom 17 točk za Janijem Trčkom (mitsubishi lancer EVO9), toda ob koncu dolge sezone dvomov ni bilo. Humar je tudi na domačih sedmih hitrostnih preizkušnjah tekmecem prikazal pravo dirkaško lekcijo in zanesljivo osvojil še četrto zmago v letošnji sezoni. Nedvomno je prvo ime današnjega slovenskega relija, saj je to po letih 2010 in 2012 že njegov tretji naslov državnega prvaka.

»Kar hitro se je izkazalo, da bova tudi tokrat najhitrejša. A zanimala me ni le zmaga, temveč naslov državnega prvaka. Potreboval sem tudi ugoden izid tekmecev in na srečo se je vse dobro razpletlo. Na zadnjih hitrostnih preizkušnjah zagotovo ni bilo preprosto obdržati koncentracije, toda zdaj sem v cilju res srečen. Na začetku sezone nisem pričakoval boja za naslov, saj sem izpustil prvi reli, za nameček sem vozil le dirkalnik s sprednjim pogonom,« je nastop v Idriji sklenil Humar, ki je tudi tokrat dirkal s sovoznikom Florjanom Rusom.

Prvi zasledovalec Jani Trček je prebil pnevmatiko

Med prvimi mu je v cilju čestital prav Jani Trček, ki pričakovano ni bil dovolj hiter za boj za zmago, uspelo pa mu ni osvojiti niti potrebnega drugega mesta. Trček je namreč na peti hitrostni preizkušnji prebil gumo, nato so ga upočasnile še zavore. V cilju relija je bil šele osmi in moral se je zadovoljiti z naslovom podprvaka. »Čestitke Humarju za zasluženi naslov prvaka. Danes ni bil moj dan, toda tako je v dirkaškem športu. Zagotovo pa še nisem rekel zadnje besede,« je nastop v Idriji sklenil Trček.

Humar je bil torej razred zase, razlike pa so bile veliko manjše v potegovanju za drugo mesto. Po boju sekund ga je dobil Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO9), ki pa je moral na polno voziti vse do konca relija. Zelo hiter je bil v Idriji namreč Aljoša Novak (mitsubishi lancer EVO9), ki je šele drugič vozil štirikolesno gnani dirkalnik, a vseeno dihal za vrat izkušenemu Peljhanu. V cilju relija je Novak za Peljhanom zaostal 8,8 sekunde, še dodatne 7,1 sekunde pa je za zmagovalnimi stopničkami zaostal Rok Turk (peugeot 208 R2).

Prvo peterico je sklenila Asja Zupanc (mitsubishi lancer EVO9), ki je imela pred relijem celo še teoretične možnosti za naslov državne prvakinje. Toda Zupančeva je s petim mestom le še potrdila končno tretje mesto v letošnjem prvenstvu. Četrti kandidat za naslov državnega prvaka Rajko Žakelj (mitsubishi lancer EVO9) je na tretji hitrostni preizkušnji zletel s ceste in odstopil.

V množični diviziji I je tudi na reliju v Idriji zmagal Matej Oblak (renault clio 1,4). Na začetku je bil sicer najhitrejši domačin Jan Mrak (suzuki swift), a je moral pozneje odstopiti zaradi okvare menjalnika. Za Oblakom sta bila v diviziji I najhitrejša še Daniele Trani (citroen AX) in Matej Požar (volkswagen polo). Reli v Idriji je v petek zvečer začelo 54 posadk, v cilj jih je uspešno pripeljalo 33.

Deli s prijatelji