RELI

Hitrost, ovinki, skoki, v avtu pa 70 stopinj

Objavljeno 03. julij 2012 09.32 | Posodobljeno 03. julij 2012 09.32 | Piše: Gregor Pavšič

Na reliju v Mariboru sta državna prvaka postala Aleks Humar in sovoznik Florjan Rus.

Aleks Humar je zmagal na reliju v Mariboru in postal državni prvak (foto: Gregor Pavšič).

Avtomobilistični šport je še posebno neizprosen v poletni pripeki. Neznosno je že v senci, v dirkalniku pa voznik in sovoznik ne moreta sedeti v kratkih hlačah in imeti prižgane klimatske naprave. Ne, klimatske naprave dirkalniki nimajo, prav tako ne izolacije, ki prinaša le nepotrebno maso. Za nameček so dirkači oblečeni v negorljive kombinezone, na sebi pa morajo imeti tudi negorljivo dolgo (!) spodnje perilo. Tu so nato še rokavice, podkapa in čelada. Svoje dodata tudi stres in adrenalin.

»Temperature v dirkalniku so bile okrog 60 do 70 stopinj Celzija. Nekako smo na take temperature, ki so še najpodobnejše finski savni, že navajeni. V preteklosti sem vozil tudi na dirkah, kjer je bila vročina še neznosnejša. V Mariboru se nas je tokrat usmilila vsaj sopara,« je pod žgočim mariborskim soncem dejal Aleks Humar, prepričljivi zmagovalec relija s škodo fabio S2000.

»Med hitrostno preizkušnjo so hitrosti precejšnje, takrat veter vsaj nekoliko vleče skozi odprtine v dirkalnik. Najhuje je na vmesnih etapah, ko sredi mesta stojimo pri rdeči luči na semaforju. Segrejejo se tudi vitalne komponente na dirkalniku. Samo temperatura sprednjih gum je bila po enih izmed hitrostnih preizkušenj kar 100 stopinj Celzija,« je nadaljeval Humar.

Ob dirkanju v takih razmerah je ključno popiti dovolj tekočine. Dehidracija, ta nevidni sovražnik vseh športnikov, lahko kroji rezultate tudi v reliju. Premalo zaužite tekočine vodi k zmanjšani zbranosti, ki je na hitrostnih preizkušnjah – Humar je vozil s povprečno hitrostjo 92 kilometrov na uro – nepogrešljiva. Dirkači ne pijejo le vode, temveč tej dodajo tudi snovi, ki nadomestijo izgubljeno sol zaradi potenja.

»Izkoristiti moramo vsako priložnost za hlajenje telesa. Ob tem tudi veliko pijemo. Sam sem že do polovice relija spil sedem litrov vode,« je razložil Humar, ki je v Mariboru dobil vse hitrostne preizkušnje, še četrtič letos zmagal v točkovanju državnega prvenstva in skupaj s sovoznikom Florjan Rusom že v začetku poletja postal letošnji državni prvak.

V Mariboru državna prvaka nista imela resnega tekmeca. Madžar Janos Szilagyi (mitsubishi lancer evo IX) je že na začetku prebil gumo, tako da sta Humarju na stopničkah družbo delala Darko Peljhan in Sašo Horvat (oba mitsubishi lancer evo IX). V izenačeni diviziji II je slavil Boštjan Logar (peugeot 206 R3) pred Alanom Pajkom (citroën C2-R2), v diviziji I pa Jernej Fakin (fiat panda). Državno prvenstvo se bo nadaljevalo v začetku septembra z relijem Alpi Orientali v okolici italijanskega Vidma.

Deli s prijatelji