VN MADŽARSKE

Hamilton do prvenca z legendarno zvezdo

Objavljeno 29. julij 2013 18.14 | Posodobljeno 29. julij 2013 18.15 | Piše: Damir Gorjanc

Na 10. dirki svetovnega prvenstva formule 1 je na Madžarskem blestel Lewis Hamilton z mercedesom.

Lewis Hamilton je bil na Hungaroringu najhitrejši v kvalifikacijah in na dirki.

BUDIMPEŠTA – Še drugič zapored je dirko formule 1 za veliko nagrado Madžarske najhitreje odpeljal Lewis Hamilton. Britanec je zmagal prvič po prestopu k Mercedesu. »To je najbrž ena najpomembnejših zmag v moji karieri, potem ko sem zamenjal moštvo. Ne bi mogel biti srečnejši. Upam, da bomo takšne uspehe nizali tudi v prihodnje. Še naprej moramo trdo garati, a če nam je tu uspelo nekoliko omiliti obrabo gum, nam to lahko uspe kjer koli,« je presrečen razlagal po dirki. Drugo stopničko zmagovalnega odra je zasedel Kimi Räikkönen (Lotus), ki mu je s postankom manj in bolj obrabljenimi pnevmatikami uspelo zadržati prednost pred Sebastianom Vettlom (Red Bull), ki je Fincu pretil vse do ciljne črte.

Zmaga ni bila nikoli vprašljiva

Hamilton se je po znaku za začetek dirke izstrelil na čelo, za njim so skozi ozke ovinke tradicionalno vrelega Hungaroringa peljali Vettel in Romain Grosjean (Lotus), ki so zadržali svoje položaje iz kvalifikacij. Kar malce začuden je bil Hamilton po osvojenem prvem položaju: »To je P1, P1 dobro opravljeno,« so mehaniki sporočili dirkaču, ki je osvojil kvalifikacije, ta pa je nejeverno odvrnil: »Kaj je to? Prvo mesto?« Nato se je po radijski zvezi razlegel le še smeh.

Po nič kaj razburljivem začetku je prvi v garaže na menjavo pnevmatik zavil vodilni Hamilton, dva kroga pozneje pa je na menjavo pripeljal še Vettel, vendar je pri izhodu iz garaž obtičal za mclarnom Jensona Buttna, ki ni ujel sklepnega dela kvalifikacij, saj je dosegel šele 13. čas. Grosjean je po postanku zapeljal za Vettla, Hamilton pa si je medtem nabral že debelih pet sekund prednosti pred Nemcem. Po radijski zvezi so svetovnemu prvaku sporočili: »Moraš ohladiti zavore, težave imaš tudi s KERS-om.« Vendar je bilo to lažje reči kot storiti, saj je že čutil Grosjeana na svojem zadku, priključek pa je ujel tudi Fernando Alonso s počasnim ferrarijem.

V 24. krogu je kljub vsem težavam Vettel s kirurško natančnostjo prehitel Buttna, nato pa je po mesarsko mimo odpeljal še Grosjean, ki je z Britancem celo trčil. Po nekaj več kot polovici dirke in opravljenih drugih postankih v garažah je Hamilton, potem ko je obšel Marka Webbra, zadržal vodstvo do cilja. Räikkönen je 27 krogov pred koncem odpeljal še na svoj drugi, zadnji postanek, Vettel pa je svojega opravil 13 krogov pozneje. In čeprav se do zadnjih krogov ni vedelo, kako se bodo obnašale pnevmatike pri Fincu, so te zdržale in uspelo mu je odbiti vse napade dirkača z rdečim bikom. Hamilton, ki je še pred dirko govoril, da bi za zmago potreboval čudež, je imel več kot 15 sekund prednosti, ki je do konca sicer skopnela, vendar zmaga ni bila nikoli vprašljiva.

Britanec zdaj izenačen z velikim Michaelom Schumacherjem

S četrto zmago na Madžarskem se je izenačil z legendarnim Michaelom Schumacherjem, ki si prav tako lasti enako število prvih mest pri vzhodnih sosedih. Četrto mesto je pripadlo motiviranemu Webbru, ki je po sobotnem fiasku še bolj prepričan o svoji pravilni odločitvi, da prepusti mesto drugega voznika moštva nekomu drugemu. Tudi Grosjean, ki nosi breme stigme, da je preveč agresiven dirkač, je po štirih obiskih garaž do zadnjih metrov upal na peto mesto, vendar mu stari lisjak Alonso kljub počasnejšemu dirkalniku ni prepustil mesta. Po štirih tednih kolektivnega dopusta bo dirkače iz pekla Madžarske pot vodila na obrobja belgijskih Ardenov, v vedno nepredvidljivi, tudi hladni Spa-Francorchamps.

 

Deli s prijatelji