NESREČA

Groza v deževni Suzuki, Bianchi trčil v dvigalo

Objavljeno 06. oktober 2014 11.51 | Posodobljeno 06. oktober 2014 11.51 | Piše: Damir Gorjanc

Veliko nagrado Japonske v formuli 1 je zaznamovala nesreča Francoza Julesa Bianchija. Petindvajsetletni dirkač Marussie je utrpel hude poškodbe glave, zmagal je Lewis Hamilton.

»Vse, kar se je danes dogajalo na dirki, je drugotnega pomena. Eden naših jo je v trčenju slabo odnesel in še ne vemo, kako je z njim. Jules je imel res grdo nesrečo in le upamo lahko na dobre novice. Grozno se počutim, ko ne vem, kaj se dogaja. Ne bom se zmotil, če povem, da mu vsi dirkači želimo le najboljše,« je aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) po dirki mislil na Julesa Bianchija (Marussia). Na razmočeni dirki za veliko nagrado Japonske v Suzuki je 25-letni Bianchi s svojim dirkalnikom deset krogov pred ciljno črto zletel s steze prav na kraju, kjer je krog pred njim v zaščitne gume s svojim sauberjem zletel Adrian Sutil. Ravno ko so delavci ob stezi z uporabo avtodvigala začeli umikati Sutilov dirkalnik, je vanj grozljivo trčil Bianchi, ko je bočno pridrsel pod premični žerjav. Potem ko so ga oskrbeli na kraju nesreče, so ga zaradi medicinskih razlogov v bolnišnico namesto s helikopterjem odpeljali z reševalnim vozilom. Kako grozno je bilo trčenje, je skrušeno pripovedoval Sutil, ki je vse skupaj videl od blizu: »Dvigalo je ravno odstranjevalo moj dirkalnik, ko je vanj pridrsel Jules. Njegovo stanje je kritično, upam, da je v dobrih rokah. Stal sem poleg in res ne bi govoril o podrobnostih.« Nesrečnega Bianchija so takoj operirali, saj je bil zelo resno poškodovan, prestal je nujno operacijo glave, potem pa so ga premestili na intenzivni oddelek bolnišnice.

Tajfun Phanfone, ki ogroža japonsko otočje, je krojil celotno dirko, saj so se na startu vsi zvrstili za varnostnim avtomobilom. Po dveh odpeljanih krogih se je odgovorni za dirko Charlie Whiting odločil, da jo prekine zaradi obilice stoječe vode na stezi. Tudi drugi start je potekal za varnostnim avtomobilom, v desetem krogu pa je šlo zares. Po mokri stezi so se dirkači zapodili z gumami za močan dež, ki pa so jih po dveh krogih skupinsko zamenjali s tistimi za manj mokre vozne razmere. Nico Rosberg je vodil pred Lewisom Hamiltonom (oba Mercedes), na tretjem mestu pa sta se izmenjevala Daniel Ricciardo (Red Bull) in Vettel. V 29. krogu je Hamilton kar po zunanji strani obšel Rosberga, za katerega se je zdelo, da ne želi prav krčevito braniti svojega položaja. V zadnji četrtini dirke se je obrobje tajfuna, središče je bilo na jugovzhodu Japonske, spet razbesnelo in začelo je močneje deževati. Hamilton si je privozil kar zajetno prednost pred Rosbergom, za njima so vozili Vettel, Ricciardo in Jenson Button (McLaren), ki se je odlično znašel na mokri stezi.

Deset krogov pred ciljem je na stezo spet pripeljal varnostni avto, skupaj z avtomobilom nujne medicinske pomoči. Dirka je bila še drugič prekinjena in po informacijah s prizorišča nesreče končana sedem krogov prej. Morbidno ozračje je rezala le himna v čast zmagovalca Hamiltona, ki je v skupnem seštevku svojo prednost povečal na deset točk. Da med dirko ni bilo napak z odločitvami komisarjev, je potrdil tudi nekdanji as Niki Lauda: »Ne moremo reči, da so komisarji storili kaj narobe. Začelo se je z varnostnim avtomobilom, na najbolj nežen možni način. Sutilov trk je bil daleč proč od steze v zaščitnih gumah in v normalnih okoliščinah bi bil le en izmed številnih trkov, zaradi spleta okoliščin pa ni bil. Dirkalni športi so zelo nevarni, navadimo se, da se nesreče končajo brez posledic, potem pa smo presenečeni, ko se zgodi kaj takšnega kot danes.« Tajfun tudi po dirki močno ovira moštva pri prevozu vseh potrebnih stvari na naslednje prizorišče. Motorji najhitrejših dirkalnikov bodo spet brneli v olimpijskem Sočiju že prihodnji konec tedna.

Deli s prijatelji