ŠESTA DIRKA SEZONE

Genialec Lewis Hamilton

Objavljeno 31. maj 2016 18.11 | Posodobljeno 31. maj 2016 18.12 | Piše: D. G.

Na šesti dirki sezone se je prvič veselil tudi aktualni svetovni prvak. V pomoč so mu bili mehaniki konkurence, ki so zamočili pri menjavi pnevmatik Daniela Ricciarda.

Mercedesov voznik Lewis Hamilton je za sabo pustil vso konkurenco. Foto: AP.

V mondenem Monte Carlu je Lewis Hamilton (Mercedes) še drugič v karieri odpeljal zmago konkurenci. Na vnovično slavje je čakal kar od leta 2008, tokrat pa se je z izvrstno strategijo prebil pred zmagovalca kvalifikacij Daniela Ricciarda (Red Bull). »To je bila resnično dolga in naporna dirka. Mislim, da še nisem odpeljal toliko krogov z gumami za mokro stezo. Za Daniela lahko iskreno povem, da še nisem dirkal proti boljšemu dirkaču,« je po koncu povedal vidno utrujeni Hamilton. Monaco vedno postreže s presenečenji in tudi v letošnji, 63. ponovitvi dirke, ni bilo nič drugače. Sergio Perez (Force India) je svoj dirkalnik prignal na tretje mesto in s tem prejel šampanjec in čestitke monaškega princa Alberta.

Spet ta dež

Nad obmorsko državico so se na startu zgrinjali temni dežni oblaki, ki so neusmiljeno močili ulično dirkališče, start pa je potekal za varnostnim avtomobilom. Dolgih sedem krogov so vozili za Berndtom Maylenderjem. Ko se je ta umaknil, se je začelo zares. Pokalo je že v istem krogu, ko je Renaultov Joylon Palmer takoj poskrbel za virtualni varnostni avto. Tri kroge pozneje je za podoben scenarij v ovinku Mirabeau poskrbel Kimi Räikkönen (Ferrari), ki je prav tako precenil svoje sposobnosti na mokri stezi. V 13. krogu je Max Verstappen (Red Bull) s 16. mesta zavil v garaže po gume za rahel dež in kmalu se je izkazalo, da je bila poteza zgodnjega postanka bistroumna. Čeprav je začel iz garaž, je bil po tretjini odpeljane dirke že na devetem mestu. Izmed 22 dirkačev je bil domala edini, ki je mesta pridobival na stezi, in ne s taktiziranjem s postanki v garažah. V 23. krogu sta bila na stezi le še vodilna Hamilton in Ricciardo s pnevmatikami za mokro stezo, ko je Avstralec zavil v garaže po tiste za rahel dež. Hitro, skoraj s tremi sekundami hitrejšimi časi od Hamiltona se je približeval Britancu, ki pa mu ga na ozkih ulicah ni uspelo prehiteti. V 32. krogu je Hamilton poskrbel za genialno potezo in preskočil vmesno različico gum ter na svoj dirkalnik nataknil ultra mehke brezprofilne pnevmatike. Boj za zmago je bil odločen v naslednjem krogu, ko je s podobno potezo Ricciardo presenetil svoje mehanike.

Kot kure brez glav

Njegov postanek je trajal v nedogled, čeprav bi moral porabiti le nekaj sekund. Mehaniki so tekali z napačnimi pnevmatikami okoli vozila kot kure brez glav. Prave gume so našli po desetih sekundah, »Ne želim komentirati dirke. Ne bi smelo biti tako vznemirljivo, kot je bilo, moralo bi biti mirneje. Nisem se sam odločil za postanek, poklicali so me, potem je nastala še ta zmešnjava, ko niso bili pripravljeni s pravimi pnevmatikami,« se je Ricciardo obregnil ob trenutek, ko mu je ušla zmaga v kneževini. Čeprav je po vrnitvi na progo zaostajal le za mišjo dlako za Britancem Hamiltonom, je ta ohranil naskok in si privozil zmago. »Dirkati s temi pnevmatikami je tako, kot bi zajčka vprašali, kako je šlo na njegovem prvem zmenku. Šlo je dobro, bilo je super, vendar ni trajalo dolgo. Vedno je dobro, ko imaš odličen oprijem, vendar kako dolgo bo guma držala, pa je drugo vprašanje,« je Sebastian Vettel opisal Hamiltonovo dirkanje z mehkimi pnevmatikami. Vettel se je večino dirke po drugem postanku oklepal Mehičana Pereza, ki je vozil pred njim, vendar je bila sila Indije premočna, da bi se Nemec zavihtel na oder za zmagovalce, na koncu je bil četrti. Max Verstappen je plačal davek neizkušenosti in prevelike želje v ovinku Massenet v 35. krogu, ko ga je pri prepoznem zaviranju vrglo v ograjo. Nico Rosberg (Mercedes) je začel z drugega mesta za Ricciardom, nato pa mu je okvara dirkalnika preprečila braniti svoj položaj proti Hamiltonu. Po postankih v garažah je padel še v gost promet in obtičal na šestem mestu za odličnim Fernandom Alonsom (McLaren). Sanje o morebitni četrti zaporedni zmagi v Monaku so se razblinile, za nameček pa ga je tik pred ciljno črto prehitel še Nico Hulkenberg (Force India). Rosberg si je prehitro oddahnil in spustil stopalko za plin, Hulkenberg ga je potisnil na sedmo mesto.Naslednja dirka bo v Kanadi čez slaba dva tedna. 

Formula 1 VN Španije

1. L. Hamilton (Mercedes) 1:59:29,133

2. D. Ricciardo (Red Bull) +7,252

3. S. Perez (Force India) +13,825

4. S. Vettel (Ferrari) +15,846

5. F. Alonso (McLaren) +1:25,076 Formula 1

Vrstni red voznikov (po 6. od 21 dirk)

1. N. Rosberg (Mercedes) 106

2. L. Hamilton (Mercedes) 82

3. D. Ricciardo (Red Bull) 66

4. K. Räikönen (Ferrari) 61

5. S. Vettel (Ferrari) 60

 

Deli s prijatelji