MX2

Gajser do uspeha kariere, premagal je vse tekmece

Objavljeno 20. april 2015 09.59 | Posodobljeno 20. april 2015 09.59 | Piše: STA, P. Pa.

Slovenec Tim Gajser si je privozil prvo zmago v skupnem seštevku.

TRENTO – S četrto dirko sezone se je karavana najboljših motokrosistov v svetovnem prvenstvu preselila v Evropo. Na dirki v italijanski Pietramurati je v razredu MX2 Tim Gajser zmagal in tako prvič v karieri slavil v skupnem seštevku na dirki. Prvič v sezoni pa je v razredu MXGP nastopil Klemen Gerčar in končal na 32. mestu.

Vzdušje kot doma
 
Na prejšnji dirki v argentinskem Neuquenu je Gajser osvojil peto mesto, kar je bila njegova druga najboljša uvrstitev v sezoni, potem ko je bil četrti v Katarju in 11. na Tajskem.

Tokrat pa je že v prvi vožnji začel zelo dobro in nazadnje moral priznati premoč le vodilnemu v skupnem seštevku Nizozemcu Jeffreyju Herlingsu. »Proga je zelo spolzka, na njej je težko prehitevati, zato sem zadovoljen z doseženim. Veseli pa me, da je tukaj tudi veliko navijačev iz Slovenije, tako da je vse skupaj še bolje,« je bil na prvem evropskem prizorišču že po prvi vožnji dobro razpoložen mladi slovenski dirkač. Za Gajserjem je prvo vožnjo na tretjem mestu končal Francoz Jordi Tixier.

Gajser je nato v napetem boju premagal Herlingsa, ki je dobil prvo vožnjo, v drugi pa je Gajser hitro prevzel vodstvo in na koncu prednost tudi zadržal. Nizozemec je v lovu na Slovenca v zadnjem krogu tudi padel. Pred tem je Gajser takoj po startu že prišel do drugega mesta, nato pa kmalu prehitel Tixierja in prevzel vodstvo. Herlings je iz ozadja napadal in se tudi nevarno približeval, Gajserjeva prednost, ki je znašala približno deset sekund, se je že nevarno topila.

Toda za zadnji napad mu je zmanjkalo časa, pri tem pa je tudi pretiraval; v zadnjem krogu je namreč pri lovu na Gajserja padel in tako zapravil še zadnji kanček možnosti, da bi se morda prebil na prvo mesto. »Hvala vsem, ekipi, navijačem, super je bilo,« je takoj po prihodu skozi cilj težko našel besede mladi slovenski dirkač, ki so mu za dodatno spodbudo številni njegovi navijači s slovenskimi zastavami pripravili pravo vzdušje domače dirke.

Za Gajserjem je skupno drugo mesto na dirki osvojil prav Herlings, oba sta zbrala po 47 točk, odločala pa je boljša druga vožnja. Tretji pa je bil Francoz Jordi Tixier s 40 točkami. Skupno je Gajser po četrti dirki sezone tudi na četrtem mestu v SP, kjer vodi Herlings s 172 točkami, Gajser jih ima 126, pred njim sta še Francoz Dylan Ferrandis (159) in Latvijec Pauls Jonass (133).

Gerčar končal na repu

V najmočnejšem razredu MXGP je prvič v sezoni nastopil drugi slovenski udeleženec dirk najvišje ravni Klemen Gerčar. Nekdanji svetovni prvak v razredu MX3 se je pred novo sezono v MXGP odločil za tekmovanje z lastno ekipo 62 MotorSport, a je izpustil uvodne tri neevropske dirke. V prvi vožnji si je s krogom zaostanka privozil na 29. mesto, zmagal je Italijan Antonio Cairoli pred Nemcem Maximilianom Naglom, tretji je bil Belgijec Clement Desalle. V drugi vožnji je nato odstopil, tako da je uvodni nastop v SP končal na repu, z 32. mestom.

Skupno je na dirki zmagal Nagl s 47 točkami pred Caiorlijem, ki je končal z enakim številom točk, tretji je bil Desalle z 38. V SP je na prvem mestu Desalle s 171 točkami, ki pa ima le točko naskoka pred današnjim zmagovalcem Naglom in Cairolijem.

Sezona se bo nadaljevala že čez teden dni na preizkušnji za VN Evrope v Valkenswaardu.

Deli s prijatelji