FORMULA 1

FOTO: Ferrari z novo zverino v lov na Red Bull

Objavljeno 27. januar 2014 10.32 | Posodobljeno 27. januar 2014 10.46 | Piše: STA, R. T.

Moštvo formule 1 Ferrari bo ta teden opravilo prva testiranja novega dirkalnika F14-T v španskem Jerezu.

MARANELLO – Ekipa formule 1 Ferrari je je pred novo sezono svetovnega prvenstva razkrila letošnji dirkalnik. Moštvo iz Maranella je predstavitev bolida F14-T opravila kar prek spleta, avtomobil pa bodo prvič v živo predstavili na testiranjih v Jerezu, ki se začnejo jutri. Testiralo bo 10 moštev, manjkal bo le Lotus.

Alonso je radoveden

Ferrarijevo predstavitev sta spremljala tudi oba voznika, nekdanja svetovna prvaka Španec Fernando Alonso in Finec Kimi Räikkönen. Novi bolid je zaradi novih pravil v sezoni 2014 v primerjavi z lanskim precej spremenjen, iz Ferrarija pa so sporočili, da ima le malo skupnega s predhodniki.

»V zadnjih letih smo imeli nekaj priložnosti za zmage. Upam, da smo zdaj tako daleč, da bomo tudi zares zmagovali. Res je, da je letos veliko sprememb, ki bodo vplivale na slog vožnje. Radoveden sem, kako se bo obnesel novi dirkalnik,« je od predstavitvi dejal Alonso.

Ime izbrali navijači

Ferrari je prvič v svoji zgodovini ime novega bolida izbral ob pomoči navijačev. Ponudili so jim pet možnosti, glasovanje prek družabnih omrežij pa je pritegnilo več kot 1,123.000 privržencev rdečih. Izbrali so ime F14-T, ki je le za nekaj odstotkov premagalo F166 Turbo, na voljo pa so bila še imena F14 Maranello, F14 Scuderia in F616.

Tudi Sauber s spletno predstavitvijo

Tudi pri švicarskem moštvu Sauber, ki uporablja Ferrarijev motor, so se odločili za spletno predstavitev novega dirkalnika C33.

Lani so Švicarji končali na sedmem mestu skupnega seštevka, letos pa upajo na vsaj podobno uspešno sezono z dirkačema Adrianom Sutilom in Estebanom Gutierrezom.

»Tehnične spremembe so pomenile velik izziv, še posebej, ker nismo imeli prav veliko časa. A naredili smo dirkalnik, ki je zelo prilagodljiv, upamo pa, da bo tudi dovolj vzdržljiv,« je ob predstavitvi dejal glavni oblikovalec dirkalnika v pretežno črni in temno sivi barvni opravi Eric Gandelin.

Deli s prijatelji