FORMULA 1

Formula v primežu sodišč

Objavljeno 26. oktober 2013 12.50 | Posodobljeno 26. oktober 2013 12.51 | Piše: Marko Uršič

Sebastian Vettel potrebuje vsaj peto mesto, Márquezu tesno sledi Lorenzo.

Sebastian Vettel.

Motošport ta konec tedna zavzema Azijo. A v Indiji, kjer bo dirka formule ena, športno kraljuje kriketni superzvezdnik Sachin Tendulkar, na Japonskem, tam bo motociklizem, pa sumo rokoborba. Sebastian Vettel se mora jutri na dirkališču blizu Novega Delhija na cilj privoziti med prvimi petimi, da bo še četrtič zapored postal svetovni prvak v formuli 1. Indijski prireditelji so si tudi oddahnili, saj je vrhovno sodišče za teden dni odložilo odločitev o peticiji za odpoved dirke. Aktivisti so se namreč pritožili, da organizatorji še niso plačali tako imenovanega zabaviščnega davka za zadnji dve dirkaški prireditvi. Aktivist Amit Kumar namreč trdi, da formula ena ni šport, ampak zabava in da tako ni oproščena višjih davčnih dajatev. Ni problema, bi lahko ironično rekli, naslednjega leta dirke v Indiji namreč ni na koledarju svetovnega prvenstva, vrnila naj bi se leta 2015. Za letos pa so na račun zabaviščnega davka dvignili ceno vstopnice in s tem upešali njihovo prodajo. Do petka so jih za 100.000-glavo gledalsko kapaciteto dirkališča prodali 40.000. Prisotni pa bodo morebiti že videli novo Vettlovo okronanje; 26-letni Nemec je že na prvem prostem treningu na progi Buddh oddirjal rekordni čas dirkališča, najboljši pa je bil tudi na drugem.

V prihodnjih dneh se bo potil tudi vrhovni šef formule 1 Bernie Ecclestone

Nemško medijsko podjetje Constantin Medien namreč na londonskem sodišču zahteva 100 milijonov dolarjev odškodnine, ker je po pogodbi glavni delničar cirkusa F1 podjetje CVC Capital Partners; ti so delnice kupili po, za Nemce, namerno prenizki ceni. Razvpiti in nesramno bogati Anglež bo na trnih od torka, ko se bo začel proces; dan pred tem bo Bernie napolnil 83 let. Constantin naj bi bil kot naslednik propadlega prejšnjega delničarja oškodovan v nadaljnjem delniškem izplačilu. Ecclestone, njegovo osebno bogastvo cenijo na več kot dve milijardi funtov, je v nevarnosti, da ga prihodnje leto tudi v Nemčiji, zaradi podkupovanja, pozovejo na sodišče.

Na Japonskem pa letos ni potresa, cunamija in jedrske katastrofe v Fukušimi kot leta 2011. Zato pa so petkovi treningi pred motociklistično veliko nagrado v Motegiju, severno od Tokia, odpadli zaradi megle in deževja, ki napoveduje tajfun. Katalonec Marc Márquez ima v elitnem razredu motoGP dve dirki pred koncem 18 točk prednosti pred Balearcem Jorgejem Lorenzom. Za debitanski naslov svetovnega prvaka že v deželi vzhajajočega sonca bi 20-letni mladenič po avstralski diskvalifikaciji jutri moral zmagati, svetovni prvak iz lanske sezone pa bi moral končati tretji ali na nižjem mestu. A Lorenzo pravi, da bi vremenska nepredvidljivost na Japonskem lahko bila adut v njegovih rokah in v Yamahinem motociklu. Sicer za nedeljsko dirko napovedujejo bistveno prijetnejše vreme. 

Deli s prijatelji