VN VELIKE BRITANIJE

Ferrari ni zadel z izbiro pnevmatik

Objavljeno 09. julij 2012 13.39 | Posodobljeno 09. julij 2012 13.39 | Piše: Damir Gorjanc

Veliko nagrado Velike Britanije v formuli 1 si je privozil Mark Webber.

Kot po tradiciji je zmagovalec Mark Webber škropil s šampanjcem (foto: Reuters).

Mark Webber se je na nekdanjem vojaškem letališču v Silverstonu z odločnim prehitevanjem štiri kroge pred ciljem drugič v letošnji sezoni zapisal med zmagovalce dirk formule 1. »Dirka je bila zelo zanimiva. Fernando Alonso je vozil zelo hitro, a mi smo za končnico ubrali boljšo taktiko. Nismo se predali, vseskozi smo pritiskali in na koncu zmagali,« je Webber neposredno po dirki komentiral pot do zmage. Kako pomembno vlogo v letošnji sezoni igra izbira pnevmatik, je na lastni koži začutil Španec Alonso. Na drugem mestu ni mogel skrivati razočaranja, saj je vodil skoraj vso dirko: »Tokrat je bilo zelo napeto, odločale so malenkosti, a na koncu je bil Webber precej hitrejši in je zasluženo slavil. Za zmago smo se borili na treh od zadnjih štirih dirk in upam, da so bili naši navijači tokrat zadovoljni s predstavo. Še vedno vodim v skupnem seštevku in to je naš glavni cilj! Proti Marku smo izgubili sedem točk, proti drugim dirkačem pa pridobili.«

O izbiri pnevmatik se je razgovoril tudi vodja ekipe Ferrari Stefano Domenicalli: »Nismo imeli sreče z izbiro mehkejših različic pnevmatik, zato moramo čestitati Red Bullu. Ta dirka je zdaj za nami, misli pa smo že preusmerili na VN Nemčije.« Zmagovalni oder je s tretjim mestom dopolnil Sebastian Vettel. Celotni konec tedna je stezo v Silverstonu močil dež, ki je zaradi svoje jakosti celo prekinil kvalifikacije za najboljši startni položaj. Kljub vsemu se je tam najbolje znašel Alonso in Ferrariju po septembru 2010 prinesel prvi pole position. Asturijcu se je najbolj približal Webber, tretji pa je bil kralj dežja Michael Schumacher. Lewisu Hamiltonu ni šlo vse po načrtih, saj je dosegel šele osmi čas, njegov moštveni kolega Jenson Button pa je obtičal na 18. mestu. Start dirke ni prinesel spremembe vrstnega reda prav pri vrhu. Najbolje je začel Alonso, sledil mu je Webber, za njima pa je peljal Schumi, ki pa mu v sončnem vremenu ni uspelo slediti vodilnima. Njegovo tretje mesto je ogrožal Felipe Massa.

Po prvih postankih v garažah se je vrstni red za vodilnima korenito spremenil, Schumacher ni mogel več slediti najboljšim, ugasnila pa je tudi možnost za ponovni preboj med najboljše tri. Dirka, ki sta jo zaznamovali taktika postankov in izbira pnevmatik, je potekala predvidljivo, poživitev smo dočakali le v 12. krogu, ko sta trčila Pastor Maldonado in Sergio Perez. Temu so malce popustili živci, ko je okrcal Venezuelca: »Pastor ne spoštuje drugih dirkačev! Že sem ga prehitel in moral bi mi pustiti nekoliko več prostora, da ne bi trčila, a se je odločil, da bo pritisnil na plin in šel na vse ali nič. Res ne vem, zakaj tako vozi, in upam, da bo kdo ukrepal. Nisem prvi, ki mu je to storil.« Čeprav smo v nadaljevanju dirke pričakovali slavje Alonsa, so sledili še zadnji postanki v garažah, kjer so Špancu namestili mehke pnevmatike, Webber pa je lovil in zmanjševal zaostanek na trših. Štiri kroge pred koncem je ugasnila iskrica v očeh Alonsa, ki je lahko le nemo opazoval zadek Red Bullovega dirkalnika, kako se oddaljuje, in zmaga je romala v Avstralijo. Schumacher je kljub izvrstnemu startnemu položaju dirko končal na sedmem mestu s polminutnim zaostankom, Hamilton je pripeljal za njim. Alonso se bo lahko Avstralcu za poraz maščeval že čez 14 dni na dirkališču v Hockenheimu.

Skupni vrstni red v SP (9 DIRK)
1. Fernando Alonso (Špa)          129 točk
2. Mark Webber (Avs)               116
3. Sebastian Vettel (Nem)           100
4. Lewis Hamilton (VB)               92
5. Kimi Räikkönen (Fin)              83
6. Nico Rosberg (Nem)               75
7. Romain Grosjean (Fra)            61
8. Jenson Button (VB)                 50
9. Sergio Perez (Meh)                  39
10. Pastor Maldonado (Ven)        29

Deli s prijatelji