DIRKA

Favoriti bodo Italijani

Objavljeno 27. avgust 2014 14.15 | Posodobljeno 27. avgust 2014 14.15 | Piše: Gregor Pavšič

Cesta med Ilirsko Bistrico in Šembijami že v znamenju gorskohitrostne dirke.

Simone Faggioli bo tudi ta vikend navduševal v Ilirski Bistrici. Foto: Ljubo Vukelič

Danes bodo organizatorji jubilejne dvajsete gorskohitrostne dirke med Ilirsko Bistrico in Šembijami ob cesti že začeli postavljati varnostne ograje, pešpoti za gledalce in petkilometrska proga pa so že tako rekoč nared. Prejeli so 142 prijav, kar je 16 več kot lani. V času splošne dirkaške recesije, ki je prizadela tudi marsikaterega organizatorja dirk evropskega prvenstva, je to dober obet za letošnji spektakel. »Prijave smo prejeli iz devetih držav, od tega je 42 Slovencev in 47 Avstrijcev. Na dirki lahko pričakujemo najmanj 120 voznikov. Med temi bodo vsi najboljši, veseli nas tudi prihod italijanske smetane gorskohitrostnega dirkanja. Prihod je potrdil evropski prvak Simone Faggioli,« pravi Ferdo Poberžnik, direktor dirke.

Poleg Faggiolija v Ilirsko Bistrico prihajajo tudi njegovi odlični rojaki Renzo Napione, Federico Liber in Fausto Bormolini s formulami in športnimi prototipi. Čeprav je pred letošnjo sezono zamenjal proizvajalca svojega prototipa, bo Faggioli nesporni favorit. Če bi imeli organizatorji srečo s toplejšim vremenom, bi bil morda lahko v nevarnosti tudi njegov rekord ilirskobistriške proge.

Med slovenskimi dirkači bodo za vrh kandidati brata Patrik in Aleksander Zajelšnik, Vladimir Stankovič in domačin Marjan Smrdelj. Za volanom predelanih avtomobilov bodo gledalci še posebno veseli Pivčana Milana Bubniča z lancio delto in mladega Matevža Boha z mitsubishi lancerjem. »Program je podoben kot lani. V soboto bomo izpeljali dva treninga, v nedeljo pa še dve tekmovalni vožnji. Letos bodo vsi vozili v eni skupini in ne več dveh, kot je bilo lani. S tem bo potek dirke še bolj tekoč,« dodaja Poberžnik.

Prireditev letos že drugič zaporedoma pripravlja krovna zveza AŠ2005, ki jo je v koledar evropskega gorskohitrostnega prvenstva že prijavila tudi za naslednje leto. »Veseli smo dvajsetletnega jubileja neprekinjenega organiziranja dirke, ki zato mora ostati tudi v prihodnje. Res je, da bi radi v Ilirski Bistrici ustanovili domače avtomobilsko društvo, ki bi prevzelo organizacijo v prihodnosti. Glede na precejšen angažma domače občine prihodnost ni nujno tako negotova,« je povedal direktor zveze Dagmar Šuster. To so seveda predvsem skrbi za naslednji teden, kajti misli organizatorjev in dirkačev, prvi med njimi so z njihovimi tovornjaki že prispeli v Ilirsko Bistrico, so zdaj usmerjene v sobotno in nedeljsko dirko. Poleg športne sreče si vsi želijo predvsem kar največ sončnih žarkov.

 

Deli s prijatelji