GORSKA DIRKA

Faggioli bo napadel rekord v Ilirski Bistrici

Objavljeno 27. avgust 2013 19.30 | Posodobljeno 27. avgust 2013 19.30 | Piše: Gregor Pavšič

Prvi favorit sobotne in nedeljske gorske dirke Petrol Ilirska Bistrica bo evropski prvak.

V Ilirski Bistrici je vse pripravljeno za start gorske hitrostne dirke. Foto: Uroš Modic

»Na dirko smo pripravljeni, tako da bi jo lahko izpeljali že teden dni pred rokom,« se je pred največjo slovensko avtomobilistično preizkušnjo, ki od leta 2007 šteje za evropsko prvenstvo, pridušal njen glavni prireditelj, sicer tudi direktor nacionalne krovne zveze za avtošport AŠ2005, Dagmar Šuster. Potem ko so prejšnji organizatorji odstopili od namere po pripravi svoje tretje dirke med Ilirsko Bistrico in Šembijami, je požar pogasila kar krovna zveza. Ob odpovedi dogodka bi bile sankcije FIA preprosto prehude.

Lani je sodelovalo 129 voznikov, letos so organizatorji prejeli 124 prijav. V primerjavi z lani, ko je dogodek zaznamovalo predvsem hudo neurje, je prihod v Ilirsko Bistrico spet napovedal najboljši evropski gorskohitrostni dirkač Simone Faggioli. Aktualni evropski prvak s tovarniškim športnim prototipom osella FA30 drži tudi rekord petkilometrskega odseka do Šembij.

Trije slovenski aduti

Faggioli je letos na dirkah za evropsko gorskohitrostno prvenstvo spet nepremagljiv, saj je dosegel že osem zmag in bo tudi konec tedna proti Šembijam glavni favorit. Predlani si je Vrhničan Aleš Prek privozil naslov evropskega prvaka, naši vozniki pa letos točk za evropsko prvenstvo še niso osvojili. Na papirju bi moral biti Faggioliju še najbliže lanski zmagovalec, Čeh Miloš Beneš s podobnim Osellinim dirkalnikom. Na seznamu prijavljenih je sicer 27 formul in prototipov.

Ob odsotnosti Vladimirja Stankoviča se bo med Slovenci za najvišjo uvrstitev potegoval domačin Marjan Smrdelj s formulo 3000, adute pa bomo imeli med klasičnimi, a močno predelanimi avtomobilskimi dirkalniki – tu bosta izstopala Aleš Prek s porschejem 997 GT3 in Milan Bubnič z lancio delta. »Moja nova dvolitrska formula se je letos izkazala za nekonkurenčno, zato bom vse sile raje usmeril v naslednjo sezono. Faggioli bo v Ilirski Bistrici zagotovo prvi favorit. Če pripelje brez večjih težav do cilja, mu zmage ne more nihče vzeti. Sicer pa je zasedba vendarle nekoliko slabša kot zadnja leta,« je dejal Stankovič, ki je bil pred dvema letoma na tem prizorišču tretji v skupni razvrstitvi. V Ilirski Bistrici bodo v soboto izpeljali dva treninga, v nedeljo pa nato še dve tekmovalni vožnji.

 

Deli s prijatelji