FORMULA 1

Evforični Nemci: Vettel sanja o četrtem naslovu

Objavljeno 11. junij 2013 09.17 | Posodobljeno 10. junij 2013 23.23 | Piše: M. U.

Svetovni prvak v formuli 1 Sebastian Vettel je prvič zmagal na veliki nagradi Kanade v Montrealu.

Se kocke v mozaiku formule 1 le sestavljajo po kakovosti dirkalnikov in so gume spet le prepotreben pripomoček drugotnega pomena? Nemški as Sebastian Vettel je namreč prvič v karieri dobil VN Kanade v Montrealu in si privozil tretjo zmago letos. »Naposled nam je v Kanadi uspelo. A ni me bilo sram, da še nisem zmagal na tej dirki. Prav tako nisem bil obupan, ko sem se zjutraj zbudil in pomislil: 'Moram zmagati, moram zmagati!'« Nemec je z rdečim bikom v Kanadi že tretjič začel z najboljšega startnega položaja in z zanesljivim triumfom, kljub podrsanju ob steno na dirkališču v enajstem krogu je vodil 67 krogov od 70, še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. S 132 točkami ima pred Fernandom Alonsom 36 točk prednosti, pred Kimijem Räikkönenom pa 44. »Prvenstvo je še dolgo,« opozarja 25-letni Heppenheimčan; na koledarju je namreč še dvanajst dirk. »A v Kanadi smo imeli odličen dirkalnik in smo lahko pobegnili tekmecem,« se je še ozrl na preizkušnjo na dirkališču Gilles Villeneuve na otoku Notre-Dame, od središča Montreala prek reke Svetega Lovrenca, kjer je pred dvema letoma v zadnjem krogu zapravil zmago.

Da pnevmatike tokrat ne bi uničile njegovega truda na dirki po lepem vremenu, je pri postanku v 16. krogu supermehke gume zamenjal za tiste srednje trdote. V 52. krogu je sekal ovinek, da bi prehitel Räikkönena, zanimivo pa je, da je za krog ugnal vse dirkače razen prvih petih. »Nisem vedel, da sem podrsal steno. Ko sem se v naslednjem krogu zapeljal mimo, sem videl sledi in si rekel, da se je nekdo dotaknil stene,« se je po koncu smejalo Vettlu, saj je trikratni zaporedni svetovni prvak zmagal 29. v karieri.

»Ne preklinjajte Pirellija«

Italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport je včeraj zapisal, da je bil Alonso v Montrealu odličen, a da se mora Ferrari izboljšati v kvalifikacijah, da bi pritisnil na Vettla; Asturijec si je namreč drugo mesto, tretji je bil Mercedesov Lewis Hamilton, privozil po šestem startnem položaju. Domoljubnemu nemškemu Bildu pa se je celo zapisalo, da Vettel lahko že počasi sanja o četrtem naslovu svetovnega prvaka. Alonso še ni zaskrbljen zaradi točkovnega zaostanka, pravi pa, da bo, če bo Vettel povedel denimo s 75 ali 80 točkami prednosti; zmaga v formuli ena velja 25 točk. Njegovi rojaki menijo drugače. Madridski športni dnevnik As denimo piše, da je Vettel v življenjski formi. Nemec si ni privoščil skoraj nobene napake, njegov dirkalnik je sijajen. Vettel je veliki favorit za naslov prvaka, Alonso si je po velikem lovu le še pribojeval drugo mesto. Švicarski Blick pa je med drugim celo zapisal: »Vettlu in Red Bullu je treba takoj prepovedati, da preklinjajo Pirellijeve gume; to je preprosto smešno.«

Deli s prijatelji