MOTO GP

Edina težava je Marquez

Objavljeno 28. februar 2014 17.31 | Posodobljeno 28. februar 2014 17.31 | Piše: Damir Gorjanc

Najboljši motociklisti na svetu zaključujejo druga testiranja v malezijskem Sepangu.

Valentino Rossi

Letošnje svetovno prvenstvo motociklistov se bo začelo 23. marca z dirko za veliko nagrado Katarja, tako rekoč vsi asi iz elitnega razreda motoGP pa te dni v drugem ciklusu testirajo jeklene konjičke v malezijskem Sepangu. Med njimi ni svetovnega prvaka, Španca Marca Marqueza, ki okreva po zlomu desne noge prejšnjo sredo, ko je z motociklom v bližini doma dirkal na blatnem ovalu. Sicer je bil prav 21-letni Marquez (Honda) na uvodnih tridnevnih testiranjih v Maleziji korak pred vsemi, popravil je celo najboljši čas kroga Caseyja Stonerja izpred dveh let. Motivacije za obstanek na dirkaškem prestolu mu ne manjka pa tudi nov motocikel je na ravni lanskega. Čeprav rezultati s testiranj vedno ne pokažejo, kdo bo koga gledal v hrbet na dirkah, si lahko po videnem v določeni meri predstavljamo, katero moštvo je najbolje opravilo svoje delo in kateri dirkač je najbolj lačen uspeha.

Potreboval spremembo

Italijan Valentino Rossi s svojo yamaho v novi sezoni obupno potrebuje odlične rezultate. Očitno se mu je izplačala menjava šefa moštva, ko je Jeremyja Burgessa zamenjal Silvan Galbusera. Potreboval je spremembo, izginila pa je tudi jezikovna bariera, saj lahko zdaj govori v domačem jeziku. Doktor je prva dva od treh testiranj končal tik za Marquezom. Rossi se je vidno dobre volje celo pošalil: »Vsi imamo enako težavo, in to je Marquez.« Podobnih misli je tudi Cal Crutchlow, ki je presedlal na ponos Italije – motocikel ducati: »Vsi trdijo, kako blizu vrha so, tako Rossi, Dani Pedrosa in Jorge Lorenzo, a le, ko gledamo en sam krog. Če bi pogledali simulacijo dirke, bi videli, da so 20 sekund za njim, to lahko trdim že zdaj. Marc je preprosto prehiter.« Čeprav si Britanec želi, da bi bil v prihodnje podobno hiter kot s poltovarniško yamaho v preteklosti, pa vse kaže, da ga ne bomo pogosto videli v boju za stopničke. Lorenzo je bil šele zadnji dan testiranj tako hiter, da ga je čas pripeljal med prve tri, tik za moštvenega tekmeca Rossija. »Moj cilj ni bil izboljšati čas kroga, temveč imeti boljši ritem na stezi. V vročini so se pokazale težave z zaviranjem kljub dobrim nastavitvam, zadovoljen pa sem z elektroniko motocikla,« je dejal Lorenzo.

Marquez lahko – seveda v primeru uspešnega okrevanja do starta sezone – iz boja za prestol izpade le po lastni napaki, ki pa jo je sicer že storil kar zunaj sezone. Na srečo operacija ni bila potrebna, zadnji zdravniški pregledi so prav tako dali obetavne ocene. »Imel sem smolo pri padcu, to pa bi se lahko zgodilo vsakomur. Na srečo je zlom zelo čist in bom nared do prve dirke,« je prepričan najmlajši svetovni prvak v zgodovini motoGP.


Najhitrejša Bautista in Pedrosa

Ta teden se najboljši motociklisti še drugič pred letošnjo sezono mudijo na testiranjih v Sepangu. Prvi dan preizkusov so se pritoževali zaradi umazanega dirkališča, na katerem je bilo tudi razlito olje, dirkačem pa je posel oteževala še tropska vročina. Najhitrejši je bil Španec Alvaro Bautista s hondo (2:00,848). Včeraj je v boljših razmerah na pisti najhitrejši čas kroga postavil Dani Pedrosa (2:00,039). V Sepangu svoj motocikel preverja tudi moštvo Suzuki, ki se namerava vrniti v motoGP prihodnje leto. Danes bodo v Maleziji zaključili testiranja, tri tovarniška moštva (Ducati, Honda in Yamaha) s šestimi dirkači pa bodo od ponedeljka opravila tridnevna testiranja še na avstralskem otoku Phillip Island. Tudi tam bo manjkal Marc Marquez.

 

Deli s prijatelji