SPIDVEJ

Dvojno poljsko slavje v Aucklandu, Žagar 14.

Objavljeno 23. marec 2013 11.48 | Posodobljeno 23. marec 2013 11.48 | Piše: STA, D. P.

Tretji nastop je prinesel novo točko, v četrtem izhodu na stezo pa so bila pričakovanja že večja, saj je startal z relativno ugodnejšega mesta B.

AUCKLAND – Na prvi letošnji dirki svetovnega prvenstva posameznikov v spidveju v novozelandskem Aucklandu je zmagal Poljak Jaroslaw Hampel. Poljski uspeh je na prvi preizkušnji serije za veliko nagrado (grand prix) dopolnil Tomasz Gollob, tretji pa je bil Danec Nicki Pedersen. Slovenski predstavnik Matej Žagar je končal na 14. mestu.

Vrnitev po petih letih

Stadion Western Springs v Aucklandu, največjem mestu Nove Zelandije, je bil že drugo leto prizorišče prve dirke serije spidvejske velike nagrade (Speedway Grand Prix – SGP). Član elitne petnajsterice, ki se bo letos na 12 dirkah za veliko nagrado borila za naslov svetovnega prvaka, pa je po petih letih premora znova tudi 29-letni slovenski prvak Matej Žagar. Novozelandski 413-metrski oval je najdaljši v ducatu letošnjih stez v SGP, med prizorišči pa bo 7. septembra z dirko za VN Slovenije tudi Krško.

Žagar je zaradi slabega vremena v Evropi in skromnih možnosti za pravi trening pred začetkom sezone na dirki zabeležil komaj šesti dan na motorju v tem letu. Kot še za nekaj dirkačev, ki v lanski sezoni niso vozili v seriji SGP, pa je bila tudi za Žagarja to sploh prva dirka zunaj Evrope.

Slab startni položaj

Izkazalo se je, da gre v Aucklandu za izjemno selektivno dirko glede startnih mest. Kljub temu da se Žagar ne ozira na ta element dirkanja, lahko tokrat del neuspeha pripiše tudi dejstvu, da je moral trikrat startati s povsem nekonkurenčnih zunanjih mest. Izhodišče A, tisto ob povsem notranjem robu, je tokrat prineslo kar 15 od 23 možnih zmag. Tudi tisto končno, v velikem finalu.

Žagar je že v prvi vožnji povsem obstal na startu. »Enostavno se motor ni nikamor premaknil, še dobro, da sem tam iztržil vsaj točko,« je opisal svoj prvi nastop v letošnji sezoni. V drugo mu ni šlo tako dobro, saj je s povsem zunanjega startnega položaja ostal brez točke. »Takoj ko sem videl progo, sem vedel, da tukaj ne bo pravega dirkanja, res škoda, da so takšni ovali na koledarju serije SGP, a s tem se je treba sprijazniti in gledati naprej,« je najboljši slovenski dirkač opisal dirko, ki je potekala skoraj brez prehitevanj.

Prešibak

Tretji nastop je prinesel novo točko, v četrtem izhodu na stezo pa so bila pričakovanja že večja, saj je startal z relativno ugodnejšega mesta B. »Startal sem dobro, potem pa sem motor spustil bolj proti zunanji liniji, nisem ga želel preveč zalomiti, saj sem mislil, da bom s tem izgubil preveč hitrosti, izkazalo pa se je, da so preostali to izkoristili in me prehiteli po notranji strani, je pa res, da z nastavitvijo motorja v tej vožnji to morda ne bi niti kaj dosti pomagalo, saj je bil enostavno prešibak,« je razmišljal Žagar. V peti vožnji s povsem notranjega položaja pa se je izstrelil s starta in v zadnjem nastopu ta večer končno dokazal, zakaj si je zaslužil nastop med elito. Bil je boljši tudi od končnega zmagovalca dirke Hampla, ki se mu ni mogel približati. Toda vse skupaj je prišlo prepozno in Žagar je svoj 30. nastop na dirkah serije SGP končal s petimi točkami in 28. zmago v posamičnih vožnjah, kar je na koncu zadostovalo za 14. mesto.

Naslednja dirka, ki bo štela za VN Evrope, bo 20. aprila v poljskem Bydgoszczu, kjer je Žagar že dirkal: »Lahko rečem, da sem imel tam doslej dobre in slabe dirke. Res pa je, da sem se v tem času že tudi marsikaj naučil, do dirke imam še tudi veliko časa, zato verjamem, da se bom lahko še dodatno pripravil,« je misli že usmeril na novo preizkušnjo.

Deli s prijatelji