24 UR LE MANSA

Dvojna zmaga Audija v Le Mansu

Objavljeno 15. junij 2014 23.23 | Posodobljeno 15. junij 2014 23.23 | Piše: STA, S. U.
Ključne besede: Le Mans dirka

Zmagovalna posadka je francosko-nemško-švicarska kombinacija Benoit Treluyer-Andre Lotterer-Marcel Fässler.

LE MANS – Prestižno vzdržljivostno avtomobilistično preizkušnjo 24 ur Le Mansa, letos že v 82. izvedbi, je dobila nemška tovarna Audi. Njena dirkalnika sta po 24 urah ciljno črto prečkala na prvem in drugem mestu, tako da je Audi niz zmag na tem prizorišču podaljšal na pet.

Zmagovalna posadka je francosko-nemško-švicarska kombinacija Benoit Treluyer-Andre Lotterer-Marcel Fässler, ki je z najmočnejšim Audijevim orožjem, hibridnim dirkalnikom R18 e-tron, premagala prvo posadko nemške tovarne v postavi Tom Kristensen-Luca Di Grassi-Marc Gene, ki je prevozila tri kroge manj, tretja je bila ekipa Toyote.

Za člane tovarne Audi je današnji uspeh že 13. na njihovih 18 nastopih v Le Mansu, obenem pa že sedma dvojna zmaga.

Toyota, ki je pred letošnjo dirko veljala za favorita in je tudi vodila 14 ur, pa je na cilj pripeljala le en dirkalnik (TS 040 hybrid), ki so ga vozili Sebastien Buemi, Anthony Davidson in Nicolas Lapierre.

Startali so tudi znani obrazi

Smola se je držala tudi ekipe Porsche, ki se je vrnila na dirko po premoru, a je, potem ko so Nemci tudi že vodili, le uro pred koncem nekdanji dirkač formule 1 Mark Webber z dirkalnikom porsche 919 hybrid odstopil zaradi tehnične okvare, drugi bolid pa je zaradi okvare menjalnika končal v ozadju.

Za lep dosežek je poskrbel še en nekdanji voznik formule 1, Nick Heidfeld. Nemški dirkač je nastopil v zasebni ekipi in se na koncu z dirkalnikom rebellion R-one-toyota uvrstil na visoko četrto mesto. Kot zanimivost velja omeniti, da je bil na startu tudi nekdanji francoski nogometni reprezentant Fabien Barthez, s ferrarijem 458 pa je končal na 27. mestu.

Kot vselej je dogajanje na dirki zaznamovalo tudi vreme, saj je v soboto popoldne in zvečer dirkače motil naliv, že v prvem delu pa je moral zaradi dveh večjih nesreč posredovati varnostni avtomobil.

Prireditelji so bili zadovoljni z odzivom navijačev, saj si je 24-urno klasiko v živo ogledalo 263.300 ljubiteljev avtomobilizma.

Deli s prijatelji