DIRKAČ

Drvi za spidvejske rdeče vrage

Objavljeno 09. julij 2015 12.06 | Posodobljeno 09. julij 2015 12.06 | Piše: Marko Uršič

Najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar nabrušen za nadaljevanje sezone v SP.

Matej Žagar ima do konca sezone v svetovnem prvenstvu še osem priložnosti. Foto: Borut Cvetko

V otroških letih smo hodili na spidvej na stadion Ilirije v Zgornji Šiški, in ker smo stali ob ogradi na začetku ravnine, ko spidvejisti pridejo iz ovinka, smo v obraz vedno dobili koščke zemlje, ki jo je odnašalo, ko so fantje orali v ovinku. Spidvej ni beli šport kot tenis in golf, a tako vratolomen, da ni čudnega, da nanj prisegajo po različnih koncih sveta. Pretekli konec tedna je bila v valižanskem Cardiffu na znamenitem stadionu Millennium še četrta letošnja dirka za veliko nagrado; na urniku svetovnega prvenstva je dvanajst dirk, ena ob teh bo 12. septembra v Krškem.

Slovenski adut Matej Žagar je v keltski deželi osvojil šesto mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v Cardiffu, v skupnem seštevku pa je s 34 točkami na petem mestu. Vodi predstavnik Združenega kraljestva Tai Woffinden, ki je doslej zbral 55 točk. Zakaj je dirka na cardifskem nogometnem in ragbijskem stadionu tako posebna? »Ne vem, zakaj. Splet okoliščin je bil vedno tak, v Cardiffu je morda dejavnik tudi sreča, pa motor mora biti pravšnje nastavljen. Tokrat sem imel pred dirko dober občutek, steza mi ni povzročala težav. Letos imam tudi boljšega pripravljavca za agregate, tako da je bilo vse skupaj lažje. Za takšno stezo je seveda treba pravilno nastaviti motor. Pa ne le za vsako stezo, tudi za vsako vožnjo je potrebna pravilna nastavitev,« je Žagar razgrnil tehnični detajl. Torej, tako kot v vsakem motošportu, sta dejavnika dva: dirkač in tehnika (motor) morata delovati kot eno oziroma kot urica, stoječa v švicarski prodajalni ur. »To je začetna točka. Brez dobrega motorja na grand prixih dejansko sploh ne moreš biti konkurenčen,« je dodal Matej.

V oceni dosedanjega poteka sezone v svetovnem prvenstvu pa je bil 32-letni najboljši slovenski spidvejist umirjen z besedami. »Nekaj srednjega. Apetite imam normalno večje, na nekaj dirkah sem zbral manj točk, kot sem si jih želel oziroma sem bil sposoben. Ni kaj, še osem dirk je do konca in priložnosti bo še veliko. Lahko dobim še veliko točk, zame je pomembno, da sem v dobri formi, hitrost imam, to je potrebno v pravem času in trenutku le še prenesti na stezo,« je prepričan, da bo vse, morda že 18. t. m. v latvijskem Daugavpilsu, sedlo na svoje mesto. Kaj pa pričakovanja za domačo dirko v Krškem? »Tam sicer nisem veliko dirkal, definitivno pa bom upal, da mi bo uspela boljša uvrstitev kot v preteklih letih. Ni mi šlo ravno najbolje. Dejstvo pa je, da bo tam domača publika, upam, da me bo prišlo podpret čim več ljudi in da bom z njihovo pomočjo dosegel čim boljši rezultat,« je Matej Žagar pogledal tudi proti VN Slovenije.

As Belle Vueja

Žagar na britanskem otoku dirka v elitni ligi in sicer za ekipo Belle Vue Aces iz Manchestra. Torej za spidvejski Manchester United ali rdeče vrage. V ponedeljek bi se morali asi pomeriti z Lakeside Hammers, a je dirko preprečilo... seveda ste uganili, tipično angleško vreme oziroma dež, ki je razmočil stezo. Matej pa spidvejira tudi v poljski ligi za Caelum Stal iz Gorzova. »Pri tem ne gre za zaslužke, bolj se gre za izkušnje. Če ne dirkaš z najboljšimi vozniki na svetu, nikoli ne boš najboljši. Dejansko dirkam zaradi izkušenj in samega stika z najboljšimi. Moja ambicija je le to, biti najboljši,« je ponazoril želje pri dirkanju za spidvejski Manchester United. O denarni plati pri sestavitvi sezone je bil jasen. »Gre s pomočjo pokroviteljev, nekaj slovenskih, večinoma pa tujih. S samim dirkanjem pa tu ni nobenih zaslužkov, dirke so za rezultat, to ni šport, s katerim bi služili,« je sklenil Matej Žagar, ki se po stezah podi z italijanskim motorjem GM.

Deli s prijatelji