MOTOGP

Doktor Rossi kot v dobrih starih časih za še večjo tesnobo pri prvaku Lorenzu

Objavljeno 25. april 2016 13.55 | Posodobljeno 25. april 2016 13.57 | Piše: Damir Gorjanc

Motociklistično dirko v razredu motoGP za veliko nagrado Španije je suvereno dobil Valentino Rossi.

Glavni akterji v jerezu: valentino rossi, jorge Lorenzo in Marc Marquez. Foto: AP

JEREZ  –Celotni konec tedna je Valentino Rossi (Yamaha) v Jerezu kazal, da pri 37 letih še ni za staro šaro. Na dirki za veliko nagrado Španije je pokvaril domačo fiesto, ko je na zanj neznačilen način končal na najvišji stopnici zmagovalnega odra. Doktor je vodil od starta do cilja, potem ko si je v kvalifikacijah privozil najboljše startno mesto. Na svojem kontu ima v Jerezu tako sedem zmag v elitnem razredu in po novem skupno 177 uvrstitev med najboljše tri. »To je bil eden izmed bolj popolnih vikendov. Že od prvih treningov sem bil hiter in celotno dirko sem imel dober tempo, zasluge za to pa grejo predvsem moji ekipi v garažah. Ta zmaga ima še posebno dober okus,« se je Rossi veselil 113. zmage v karieri, kot da bi bila prva. Jorgeju Lorenzu (Yamaha) je z ramen padlo breme, ko je konec tedna oznanil, da bo prihodnjo sezono dirkal z Ducatijevim motociklom in je kvalifikacije končal z drugim najbolje odpeljanim časom. To mu sicer ni bilo v pomoč na dirki pred domačim občinstvom, saj je Doktorju lahko le gledal v hrbet. Žarek upanja je za Španca posijal v drugem krogu, ko je za nekaj trenutkov zapeljal pred Italijana, pa še ta ogenj upanja je Rossi kmalu upihnil kot svečko. Vodilni v točkovanju svetovnega prvenstva Marc Marquez (Honda) se tokrat ni znašel najbolje. Do polovice dirke je lahko sledil Lorenzu, nato pa se je pametno odločil, da je v boju za naslov prvaka bolje vrabec v roki kot golob na strehi. Mirno je prekrižaril do najnižje stopničke in tudi sam užival opojni šampanjec.

Za Rossija se je dirka začela sanjsko, morda malce neobičajno, ko je bil vodilni že v prvem krogu. V spomin je priklical tiste zlate čase, ko na asfaltu ni imel konkurenta. V jeseni kariere se po navadi prebudi šele po nekaj odpeljanih krogih, vendar je bil tokrat odločen, da uvod v serijo evropskih dirk začne z zmago. Potem ko sta se za drugo mesto udarila Lorenzo in Marquez, si je Rossi do polovice dirke privozil že tri sekunde prednosti, nato se je Lorenzo otresel Marqueza in kazalo je, da bo razplet bolj napet. Španec je v dveh krogih Italijanu vzel celo sekundo prednosti in zdelo se je, da bo v zaključku Majorčan nevaren, šlo pa je zgolj za to, da je dirkaški doktor pustil samo poduhati zmago moštvenemu tekmecu in malodane sovražniku. Lorenzo je ob prihodu v garaže le odkimaval z glavo in videti je bilo, da je nezadovoljen z motociklom. Tudi s svojimi komentarji potrjuje, da mu je delitev iste garaže z Rossijem pomagala pri odločitvi o dirkaški prihodnosti. Ko je le čas, navrže kakšno, ki zmanjšuje Italijanov dosežek, in tokrat ni bilo nič drugače: »Tempo ni bil hiter, kar počasi smo vozili. Tudi pozneje se Rossi ni preveč oddaljil, saj sem mu z lahkoto sledil. Ko sem zmanjševal zaostanek, mi je po polovici popustil oprijem po sredini pnevmatike in guma se je vrtela v prazno v tretji, četrti, peti in šesti prestavi, kot da bi vozil po mokrem. Če ne bi bilo teh težav, bi lahko zmagal s kar precejšnjo prednostjo, vendar sem moral upočasniti in nisem smel privijati plina do konca.« Po vojni so vsi junaki, a Marquez kljub vsemu ostaja skromen pri izjavah in pošteno prizna poraz: »Dvakrat ali trikrat sem skoraj padel, zato sem si rekel, da je bolje končati s točkami kot v pesku. Pred temi čudovitimi navijači sem želel narediti kaj več, pa ni šlo. Treba je priznati, da sta bila danes dva fanta hitrejša.«

Do svoje prve sezonske zmage v razredu moto2 je nekoliko lahko prišel Britanec Sam Lowes. Nemec Jonas Folger je kljub spodbudnemu začetku v vodstvu do konca prispel v cilj na drugem mestu, domačin Alex Rins pa je pohodil najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Precej bolj napeto in zanimivo je bilo v najšibkejšem razredu moto3, kjer navijači prav tako niso slišali španske himne v čast zmagovalca. Tu je Južnoafričan Brad Binder z zadnjega startnega mesta ugnal vso konkurenco in zmagal prvič v karieri. Komaj 16-letni Italijan Nicolo Bulega je še dodatno osrečil Rossija in je ekipi Sky VR46 pripeljal drugo mesto. Tudi tretje mesto je zaznamoval Italijan, saj je Francesco Bagnaia v napeti borbi za drugo mesto potegnil krajšo. V skupnem seštevku razreda motoGP še vedno vodi Marquez 17 točk pred Lorenzom in 25 pred Rossijem, ki bo poskušal zmanjševati zaostanek čez 13 dni na dirki v Le Mansu.

 

Deli s prijatelji