MOTO GP

Doktor Rossi je pri 36 odpeljal najboljšo dirko

Objavljeno 31. marec 2015 12.07 | Posodobljeno 31. marec 2015 12.09 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Valentino Rossi

Senzacionalen start svetovnega prvenstva v elitnem motociklističnem razredu motoGP.

Valetino rossi je zmagal že 107. v karieri, veselil pa se je, kot da je bilo prvič. Foto Reuters

V soju luči je bila na katarskem dirkališču Losail prva dirka nove sezone motociklistov v razredu motoGP. Prvo ime večerne dirke pa tokrat ni bil svetovni prvak, 22-letni Marc Marquez (Honda), temveč njegov vzornik, 36-letni Valentino Rossi (Yamaha), ki se je s potrpežljivo in premeteno vožnjo zavihtel na najvišjo stopničko. Napoved za razburljivo sezono gre pripisati tudi reinkarnaciji Ducatija, saj sta v ciljno ravnino kot drugi in tretji zarezala Andrea Dovizioso in Andrea Iannone (oba Ducati). Po devetih letih je bil na zmagovalnem odru spet šopek Italijanov, Španci in preostali so ostali praznih rok. Rossijeva epska vožnja je bila prava paša za oči, ki je dvigala raven testosterona in adrenalina, nad lastnim uspehom pa tudi dirkaški polbog ni skrival navdušenja: »To je bilo neverjetno in mislim, da sem odpeljal najboljšo dirko v življenju, zagotovo pa sem odpeljal najboljši zadnji krog. Bilo je kot v starih časih na tisti dirki s Jorgejem Lorenzom na Montmelu ali pa na tisti v Sepangu z Lorisom Capirossijem. Ne spomnim se podrobno zadnjega kroga, vem le, da sem bil dvakrat ali trikrat blizu padca.« Rossi je na začetku malce zaspal, budilka mu je zazvonila, ko je bil na desetem mestu daleč za vodilnimi. V desetih krogih mu je uspelo prehiteti Iannoneja na tretjem mestu, nato pa je spremljal boj Dovija in Lorenza, in ko je menil, da je vožnje v senci dovolj, je zapeljal pred oba.

Pri Ducatiju tokrat niso naredili motocikla za kvalifikacije, saj sta Iannone in Dovizioso kodrala živce Rossiju na dirki. Dovi je bil izjemno hiter v zadnjem sektorju kroga, po ravnini pa ni imel konkurence in je mimo yamahe letel kot sneta sekira. »Zelo sem navdušen nad tem, da sem se ob koncu dirke boril z Valentinom, vendar to ni bilo dovolj, nismo mu mogli do živega. Motor sem priganjal do konca, ob vhodu v zadnji krog sva se prehitela zelo agresivno, vendar še vedno povsem varno, nato pa nisem več prišel dovolj blizu, da bi ga prehitel do ciljne črte,« se je izpovedal Dovi, ki ne obžaluje izgubljene priložnosti, saj meni, da jih bo še dovolj. Lorenzo je v drugi polovici dirke izgubil stopničke in je končal na četrtem mestu, razloge za neuspeh je iskal v čeladi: »Pena, ki prekriva notranjost čelade, se mi je odlepila in je lezla preko oči. Ko me je Dovi zadnjič prehitel, nisem videl čisto nič. Mislim, da bi bil brez teh težav v igri za zmago, čeprav je imel Valentino ob koncu neverjeten tempo.«

Marquez se je zapletel s počasnejšimi in svojo vožnjo podaljšal po izletni coni, nadaljevati pa je moral z zadnjega mesta. Nato je v sedmih krogih prišel do šestega, do konca pa mu je uspelo prehiteti še Danija Pedroso, ki se na motociklu ni počutil preveč domače. Razlog za to gre pripisati bolečinam v komolcu, ki se celo stopnjujejo. »V takšnih razmerah ne morem več dirkati, in če ne bo bolje, sem pripravljen tudi končati kariero,« je potarnal Pedrosa, šef moštva Livio Suppo pa je še pojasnil težave: »Dani je že prestal dve operaciji komolca, zato bi tretja utegnila celo poslabšati vse skupaj. Med zimskim premorom je ogromno počival, vendar bolečina ni izginila. Moramo mu stati ob strani.« Pri Hondi pa že pripravljajo plan B, če bi Pedrosa resnično zapustil domače gnezdo. Po garažah se govori, da Caseyju Stonerju pripravljajo ponudbo, ki je ne bo mogel zavrniti. Avstralec je bil ob koncu svoje kariere trdno odločen, da ga ne bo več v elitnem motociklizmu, zato so možnosti za vrnitev sila majhne. Rossi je ob vznesenju po zmagi še dodatno podžgal svoje navijače: »Počutim se odlično, zelo sem motiviran in obožujem svojo službo, ki je moja strast. Če uživaš zmerno življenje, dobro treniraš, lahko dirkaš do 40. leta. Kar na stezi naredi razliko, sta predvsem motivacija in koncentracija.« Marquez bo poskušal napako odpraviti že na naslednji dirki 12. aprila v ameriškem Austinu, njegov zaostanek pa naj bi bil dober za prvenstvo, meni Rossi, saj se bo za naslov prvaka potegovalo šest dirkačev.

 

Deli s prijatelji