FORMULA 1

Dobrodošli v savni F1!

Objavljeno 23. marec 2013 16.33 | Posodobljeno 23. marec 2013 16.33 | Piše: R. T.

Zmagovalec prve dirke Kimi Räikkönen spet v ospredju, veliko nejevolje zaradi pnevmatik.

Kimi Räikkönen (Lotus).

SEPANG – Dirkač Nico Hulkenberg (Sauber) si ves čas hladi kombinezon, Valtteri Bottas (Williams) vse skupaj primerja s savno, Giedo van der Garde (Caterham) pravi, da vozniki popijejo toliko vode, da morajo stalno lulati. Takšne razmere so pričakale karavano formule 1 v malezijskem Sepangu, kjer so dirkališče zgradili sredi džungle. Tropske razmere za dirkanje v teh dneh pomenijo 33 stopinj Celzija v zraku in 41 stopinj na stezi, da ne opisujemo visoke vlažnosti. »Ne maram vlage in vročine na tem prizorišču, toda steza je lepa,« je dejal prekaljeni dirkaški maček Kimi Räikkönen (Lotus), ki je letošnjo sezono v Avstraliji odprl z zmago. Nekdanji svetovni prvak je v Sepangu zmagal že dvakrat (2003 in 2008). »Tukaj je 36 stopinj, vlažnost pa mora biti vsaj 80-odstotna. Rit mi bo odpadla od znojenja. Toda kljub temu je lepo. Veselim se obiska Petronasovih stolpnic dvojčkov,« je razmere nedaleč stran od ekvatorja opisal Lewis Hamilton (Mercedes).

V Sepangu se zvezdniki oktanskega cirkusa na različne načine prilagajajo ekstremnim razmeram

Tu in tam so pravo olajšanje kratke deževne nevihte, vendar med dirkanjem to ni dobrodošlo, saj postanejo okoliščine zelo nevarne. Dirkači uživajo precej bolj slano hrano kot običajno, popijejo pa vsaj šest litrov tekočine na dan. Zato se morajo pogosto olajšati. Nekateri se pripravljajo tudi z obiski vročinskih komor, drugi si nataknejo nogavice, ki so jih prej hranili v zmrzovalniku. Hulkenberg se je s tropskim vremenom spopadel brezkompromisno; tenis igra sredi dneva v največji vročini.

Toda glavnim asom lahko pride le malokaj do živega

Finec Räikkönen je bil najhitrejši na včerajšnjem drugem prostem treningu, na prvem je zabeležil drugi čas za Markom Webbrom (Red Bull). »Kar v redu je bilo. Za nami je dober dan, vendar se v kvalifikacijah vse začenja znova. Upam, da nam bo šlo tudi tam dobro,« je povedal 33-letni Kimi. Svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) je na prvem treningu dosegel tretji čas, na drugem je zaostal le za Fincem. Ferrarijev Fernando Alonso je prav tako v krogu najboljših, obakrat je imel četrti čas. Še najbolj zaskrbljeni so pri McLarnu, saj sta bila Sergio Perez in Jenson Button globoko v ozadju, najbolj prepričljiva pa nista bila niti Mercedesova Hamilton in Nico Rosberg. Skoraj vsi pa so si edini, da so Pirellijeve pnevmatike, ki se zelo hitro obrabljajo, ta čas glavni faktor pri razvrstitvi dirkačev.

Dogovarjanja revnih

Iz moštva Marussia so potrdili, da se s tekmeci iz Catherama pogovarjajo o morebitni združitvi. Za manjša moštva so stroški sodelovanja v elitnem avtomobilističnem tekmovanju previsoki, zato niso konkurenčni. Predsednik in športni direktor Marussie Graeme Lowdon je potrdil, da so pogovori potekali v božičnem času, vendar so za zdaj prekinjeni, saj niso mogli doseči nobenega dogovora. Marussia v sezoni 2012 ni osvojila niti točke v svetovnem prvenstvu. Na začetku leta so se odpovedali Nemcu Timu Glocku, saj so lovili dirkača, ki lahko s sabo pripelje bogatejše pokrovitelje. Zdaj stavijo na dva novinca, Francoza Julesa Bianchija in Britanca Maxa Chiltona.

Deli s prijatelji