RELI

Dirkaške enajstmetrovke v prid Aleksa Humarja

Objavljeno 07. julij 2014 12.25 | Posodobljeno 06. julij 2014 19.11 | Piše: Gregor Pavšič

Na reliju Maribor so visoke temperature bremenile voznike in dirkalnike.

Aleks Humar si je privozil še četrto zmago od prav toliko letošnjih relijev za DP. Foto: Gregor Pavšič

Tako kot se v podaljških in z enajstmetrovkami odločajo tekme na svetovnem prvenstvu v nogometu, se dramatično končujejo tudi reliji slovenskega državnega prvenstva.

Poletna vročina je poleg asfalta v Mariboru pošteno segrela tudi dirkače in tekmovalne avtomobile, katerih gume se v tovrstnih razmerah segrejejo na okrog 80 stopinj Celzija, voda in posebno tanjše olje celo blizu 100 stopinj. Pritisk v gumah od starta do cilja z 1,7 naraste vse do 2,7 bara, vročina pa izžame tudi telesa dirkačev v negorljivih kombinezonih in obveznem negorljivem dolgem spodnjem perilu.

»Temperatura v dirkalniku je najmanj 50 stopinj Celzija. Med hitrostno preizkušnjo skozi odprtino na strehi še piha svež zrak, ko pa se ustavimo na cilju, se kar ulije iz nas. Roke imamo pod rokavicami takoj povsem potne,« je med mariborskim relijem, ki je imel devet hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 88 kilometrov, razlagal sovoznik Florjan Rus. Logatčan je bral zapiske državnemu prvaku Aleksu Humarju (renault clio R3) in priznal, da v dirkalniku že dolgo ni bilo tako adrenalinsko kot na zadnjih dveh preizkušnjah. Humar se je namreč celoten reli boril za prvo mesto s someščanom Darkom Peljhanom (mitsubishi lancer EVO9). Večkrat sta se izmenjala v vodstvu, Humar je dobil šest hitrostnih preizkušenj, Peljhan pa tri. Ko se je obetal srdit obračun v zadnjih kilometrih, je vse skupaj otežil še nenaden dež. Izbira gum je bila precejšnja loterija in idealnih v zadnjih dvajsetih kilometrih ni imel skoraj nihče.

Zmanjkalo nekaj km

Humarja je na predzadnji HP odneslo s ceste, a jo je skupil le bok njegovega clia. V cilju je bil presenečen, da je Peljhanu ušel na prednost skoraj enajst sekund, in zato na zadnji preizkušnji ni več vozil na vso moč. Toda Humar ni vedel, da ima Peljhan na svojem mitsubishiju res primernejše gume in da se nikakor še ni sprijaznil s svojim drugim mestom. Peljhan je res hitro zmanjševal zaostanek, toda zmanjkalo mu je nekaj kilometrov. V cilju je Humar ohranil 1,4 sekunde prednosti.

»Lažje bi bilo ob manjši razliki. Potem bi pač vozil na vso moč, tako pa sem bil preveč rezerviran. Glede na veliko prednost s prejšnje preizkušnje sem mislil, da Peljhan nima pravih gum. Pošteno sem se zmotil in še dobro, da mi je kljub temu uspelo,« si je v cilju oddahnil Humar, ki je dobil še četrti reli letošnjega državnega prvenstva.

Drugouvrščeni Peljhan prav tako ni bil preveč razočaran. To je bil njegov prvi nastop v letošnjem slovenskem prvenstvu, kjer naj bi ga letos videli le še jeseni na domačem reliju v Idriji. Tretje mesto v Mariboru je osvojil Jani Trček (mitsubishi lancer EVO9), v diviziji I pa je zmagal Jan Mrak (MG ZR 105).

 

Deli s prijatelji