FORMULA 1

Dirkalniki nevarni, spolnost pa varna

Objavljeno 24. november 2012 11.01 | Posodobljeno 23. november 2012 22.18 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: formula 1

Za nedeljsko brazilsko odločitev v formuli 1 napovedujejo dež in nepredvidljivost.

Nemec v rdečem biku ali Španec v vzpetem konjičku? Jutri bomo dobili dokončen odgovor, kdo je letošnji prvak svetovnega prvenstva v formuli ena, prizorišče odločitve pa bo Autódromo José Carlos Pace v Interlagosu, predmestju São Paula. Sebastian Vettel v red bullu se ne glede na dirkaški nastop Ferrarijevega Asturijca lahko zapelje že na četrto mesto, saj ima 13 točk prednosti. Bo to srečna ali nesrečna številka? Heppenheimčan že namiguje, da boljše izhodišče ne pomeni, da bo zdaj vozil obrambno. A Vettla zna zanesti, ko mu um zamegli lov za najboljšimi časi krogov. Alonso je odličen taktik in bolj izkušen kot prvak zadnjih dveh sezon, a kaj ko v formuli ena ne odločajo le možje v dirkalnikih, ampak tudi vozila sama. Tu pa je dirkaški rdeči bikec hitrejši kot italijanski konjiček. Alonso je sicer v letih 2005 in 2006, z renaultom si je privozil naslov prvakov, zmagal ravno na brazilskih tleh, takratni zadnji dirki sezone. Tokrat za dirko napovedujejo dež, kar bi vožnjo lahko naredilo nepredvidljivo. Oglasil se je tudi McLarnov Jenson Button in zaupal, da po njegovem naslov prvaka bolj zasluži njegov tekmec Alonso.

Vettel je moral v zadnjem obdobju preživljati tudi kritike zaradi svojih nravstvenih potez, posebno od nekdanjega svetovnega prvaka Jacquesa Villeneuva. Ni najbolj karizmatičen in barvit svetovni prvak, v nedeljo morda že tretjič zapored, a tudi (mlada) leta so proti njemu. V Braziliji so ga pred prostima treningoma tudi že spraševali, ali se ga lahko po značaju res primerja z nekdanjimi velikani. A ni našel pravega odgovora. Formulski šef Bernie Ecclestone je namreč v pogovoru za nemški Bild zatrdil, da Nemec in njegova generacija nimajo karizme nekdanjih šampionov, kot James Hunt, Ayrton Senna in Niki Lauda, ki niso imeli dlake na jeziku. Današnji dirkači naj bi bili preveč odvisni od svojih moštev, Mednarodna avtomobilistična organizacija FIA pa naj bi jim nataknila nagobčnik. »Ne vem točno, kaj je rekel, a morda je bil ravno na mali potrebi,« je povedal Vettel. Nato se je hitro popravil: »Pardon, morda je ravno vzel stekleničko likerja iz časopisa, kar je pri Bernieju zelo verjetno.« Nemec mora paziti na jezik, saj je FIA po preklinjanju na zmagovalnih stopničkah v Abu Dabiju opomnila moštva na besede dirkačev.

Baby Schumi

Vettel je tudi navrgel, da so v časih Hunta in Laude, v sedemdesetih in osemdesetih letih preteklega stoletja, po kvalifikacijah vozniki lahko skupaj spili pivo ali dve, po dirki na zmagovalnih stopničkah pokadili cigareto – Keke Rosberg je leta 1984 po zmagi v Dallasu cigareto prižgal, ko je stopil iz dirkalnika – in se sprostili z žaljivimi besedami, preden so se zabavali vso noč. Danes med dirkači ni takih prijateljskih vezi. Stari mački pravijo, da so bili dirkalniki nevarni, seks pa varen, in ne ravno obratno. Vettel, šaljivec, ki stavi na ciničen angleški humor, pravi, da se je danes težje izražati zaradi poudarjenega medijskega spremljanja in pokroviteljskih obveznosti. »Ni toliko svobode,« je pripomnil mladenič, ki je svojim vozilom dal smešna ženska imena od Kinky Kylie do Randy Mandy. Pred zadnjo dirko v karieri velikega Michaela Schumacherja je še spesnil odo svojemu junaku iz deških let in dirkaču, ki mu je dal navdih. Schumi mu je na nemškem prvenstvu v kartingu tudi predal pokal, po Michaelovi vrnitvi v formulo 1 pred dvema letoma pa sta postala velika prijatelja, Vettla so celo poimenovali Baby Schumi.

Na prvem treningu Vettel drugi, Alonso peti

Na prvem treningu pred jutrišnjo dirko za veliko nagrado Brazilije je bil najhitrejši Britanec Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes). Drugi je bil vodilni v skupnem seštevku Nemec Sebastian Vettel (Red Bull), medtem ko je drugouvrščeni prvenstva Španec Fernando Alonso (Ferrari) postavil peti čas.

 

Deli s prijatelji