RELI

Dirka na domačem dvorišču

Objavljeno 22. maj 2014 12.37 | Posodobljeno 21. maj 2014 21.47 | Piše: Gregor Pavšič

Na letošnjem reliju Saturnus bosta vznemirjala tudi mlada slovenska dirkača.

Najstnik Klemen Popit bo doživel krst na kultnem reliju Saturnus. Foto: Uroš Modlic

Reli Saturnus je že več kot trideset let magnet tudi za mlade Slovence. Mnogo poznejših prvakov se je nad avtomobilskim športom navdušilo prav ob spremljanju dogajanja na katerem izmed ovinkov te tradicionalne dirke. Andrej Jereb je kot najstnik z roko v mavcu pobegnil iz izolske bolnišnice, da bi lahko v živo videl svojega idola Braneta Kuzmiča in ga osebno prosil za avtogram. Nato se je lahko celo usedel v njegov avtomobil, čez mnogo let pa je presegel Kuzmičeve športne uspehe.

Saturnus je privlačil tudi mlade slovenske inženirje, ki so nato svoje znanje poklonili slovenski avtomobilski industriji. V tej imamo enega od najpomembnejših izvoznih artiklov slovenskega gospodarstva. Triindvajsetletni Jan Mrak je eden od favoritov v najmanjšem razredu državnega prvenstva, a je še premlad, da bi se spomnil ene najbolj znamenitih hitrostnih preizkušenj relija Saturnus. Potekala je iz Idrije prek Vojskega skozi Trnovski gozd vse do Predmeje in Cola. Vozili so neposredno mimo njihove domače hiše, med udeleženci pa je bil tudi njegov oče Andrej Mrak. »Večkrat mi je pravil, da je bil to najlepši odsek relija. Vozili so ponoči, še prej so hodili gledat treninge. Do naše hiše in vojskarske planote mu sovoznik sploh ni govoril zapiskov, ker je poznal cesto na pamet. Zapomnil si je predvsem nore vzhodnjake z moskviči in trabanti,« se spominja Mrak, ki je moral s prijatelji zadnji mesec delati skoraj dan in noč, da mu je uspelo sestaviti svoj razbiti dirkalnik za največji slovenski reli.

Saturnus je še vedno magnet, in čeprav se na tradicijo dirke prepogosto pozablja, tudi današnji mladi dirkači, premladi, da bi se v živo spomnili zlatih let slovenskega relija, v Saturnusu vidijo dodatno težo. Tudi med udeleženci letošnje dirke bodo slovenski fantje (in dekleta), ki bodo prav tu poskusili opozoriti nase. »Nekoč me je oče vozil na relije in pri štirinajstih letih sem se odločil, da postanem dirkač. Počakati sem moral dve leti, da sem bil dovolj star za licenco in prve dirke,« razlaga komaj 17-letni Klemen Popit, ki je letos presedlal v reli. Mladenič vozi citroëna C2-R2, lani je kot najobetavnejši mladi slovenski voznik sodeloval na akademiji FIA na Dunaju, zdaj ambiciozno razmišlja o postopnem napredku in evropskem ter svetovnem prvenstvu v reliju. »V reli je treba vložiti ves svoj trud in prosti čas, brez ustreznih financ razvoj tudi ni možen. Toda moraš poskusiti. Zgolj zato, ker si Slovenec in prihajaš s tako majhnega trga, še ne smeš kar obupati,« dodaja Popit. 

Deli s prijatelji