VOZNIK

Delamo, drugi pa v bazen

Objavljeno 29. oktober 2013 16.43 | Posodobljeno 29. oktober 2013 16.43 | Piše: Marko Uršič

Sebastian Vettel ima sezono uspehov in žvižgov.

Sebastian Vettel si želi v skupnem vrstnem redu končati pred trenutno vodilnim Alonsom.

Že lepo, da Sebastian Vettel slavi novi, že četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka v formuli ena. Nemec je v nebesih, pristaši elitnega bencinskega športa pa na tleh. Letošnja sezona namreč ni bila prav nič dinamična, polna obratov in razburljiva. Zaradi tega je 26-letni Heppenheimčan po dirkah na slovesnih razglasitvah doživljal tudi žvižge, in kot prvo nalogo po novem triumfu si je zadal ravno to, da spet pridobi občudovanje pristašev formule ena in tudi, zavidajoče, spoštovanje tekmecev. »Ko sem bil prvak, so mi gledalci žvižgali. Ko nisem, sem postal priljubljen. A rajši zmagujem, kot da bi bil ljubljen,« je svojo izkušnjo povedal nekdanji dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso.

Vettel nasprotnike omami že v kvalifikacijah, na dirki pa si še s svežimi pnevmatikami takoj pridirka vodstvo, ki mu nihče ni kos. A ljubitelji formule bi seveda raje videli boj prsi od prsi oziroma guma ob gumi. Drugo dejstvo je, da je vse naslove osvojil z Red Bullom, z njimi ima pogodbo še za dve leti. Ali je res dirkalnik tisti, ki je Vettlu prinesel naslove, ali je Nemec resnično tak mojster za volanom? Tudi svojeglav je, saj v Maleziji ni ubogal ukazov iz boksa in je vodilnega sotekmovalca iz rdečega bika Marka Webbra prehitel, da bi privozil do končne zmage. In ničesar ni obžaloval. »Trdo garamo v boksih, medtem ko drugi poležavajo v bazenih,« je med letom pojasnil prevlado svojega moštva.

Rdečebikov šef Christian Horner je namignil, da ima Vettel nadarjenost in zmožnost, da preseže celo rekordnih sedem naslovov svetovnega prvaka Michaela Schumacherja. Poleg tega ima izjemni delovno etiko in pedantnost, ko po dirkah analizira svojo vožnjo in napake. A naslednje leto bodo spremembe v pravilih, tu bodo novi motorji, šest- namesto osemvaljni, omejitve pri gorivu (sto litrov namesto zdajšnjih 160 na dirko) in še nekaj tehničnih drobtinic. A Seb bo o tem razmišljal pozneje, v Indiji ni celonočno slavil naslova prvaka, temveč se je včeraj zgodaj vkrcal na letalo in se napotil v Švico, da bi nekaj časa preživel z boljšo polovico Hanno Prater. Že v nedeljo ga čaka dirka v Abu Dabiju. Če tam zmaga, bo izenačil Schumijev rekord sedmih zaporednih zmag, če dobi vse tri dirke do konca sezone, pa se bo s Schumacherjem izenačil tudi po zmagah v eni sezoni. Vettel jih ima trenutno deset, Schumijeva znamka je trinajst.

Deli s prijatelji