KNJIGA

Da je Schumi vse počel prav?

Objavljeno 17. julij 2015 11.59 | Posodobljeno 16. julij 2015 18.57 | Piše: Marko Uršič

Nemška novinarka Karin Sturm je v Ljubljani predstavila biografijo o Michaelu Schumacherju.

Karin Sturm je po Ayrtonu Senni in Sebastianu Vettlu v knjigi obdelala še Michaela Schumacherja. Foto: Leon Vidic

Najboljši film o formuli 1 v zadnjih letih je Dirka življenja, v kateri Chris Hemsworth igra Jamesa Hunta, Daniel Brühl pa Nikija Laudo. Včeraj pa je Mladinska knjiga predstavila, seveda v slovenskem prevodu, biografijo o sedemkratnem svetovnem prvaku Michaelu Schumacherju, ki jo je napisala nemška novinarka Karin Sturm. Z njo se je pogovarjal neizbežni Miran Ališič, dotaknila pa sta se veliko plati življenja in tudi ozadja v elitnem motošportu. Ališič je svojo novinarsko pot v formuli 1 začel približno v času Schumijevega prodiranja proti vrhu in spominja se, da je takrat formulo spremljala le peščica nemških novinarjev. S Schumacherjevemi uspehi je njihovo število raslo, veliko navijačev je imel nemški dirkač tudi v Sloveniji; seveda zaradi bližine Italije in Ferrarija. »V Nemčiji se je formula 1 identificirala s Schumacherjem, ravno tako je bilo z Borisom Beckerjem in Steffi Graf v tenisu,« pravi Karin Sturm.

Ob knjigi seveda ne gre iti mimo smučarske nesreče Michaela Schumacherja in njegovega mukotrpnega okrevanja. »Njegova družina in zastopnica Sabine Kehm zelo skrbita za detajle iz zasebnosti. Že leto dni lahko dostopamo le do uradnih izjav o njegovem stanju. Če bi bila izboljšava vidna, bi to gotovo z veseljem sporočili. Napredek je zelo majhen, potreben bi bil že pravi medicinski čudež,« je dodala avtorica knjige. »Bilo je veliko kritik, tudi takšnih o okoriščanju s knjigo o Schumacherju. A žepno knjigo o njem sem napisala že leta 1993. Če pa mediji kritizirajo, se je treba s tem soočiti. Bulvarski tisk ima tudi dvojno moralo,« je dodala Sturmova.

Brezkompromisni Schumi

»V formuli 1 sta me vedno bolj kot tehnična plat zanimali človeška in psihološka. Schumacher je brezkompromisen človek, na stezi nikakor ni hotel izgubljati. K temu je pripomogla vzgoja, saj so mu govorili, da vse počne prav, napake pa delajo drugi. Vse se je nato izrazilo na dirkališčih,« je ocenila Karin Sturm, ki je napisala tudi biografiji o Ayrtonu Senni in Sebastianu Vettlu. »Senna je bil med vsemi tremi najbolj kompleksen in zanimiv človek, imel je karizmo,« je menila pisateljica, ki bi med današnjimi dirkači najraje napisala knjigo o Lewisu Hamiltonu. »Je precej bolj zapletena osebnost, kot se nam zdi na prvi pogled. Zanimiv je tudi Felipe Massa, za Fernanda Alonsa pa je že prepozno, saj so njegova najboljša leta že mimo. Pa tudi kot osebnost je zelo zaprte narave,« je Karin iz rokava sipala psihološke ocene.

Gospa Sturmova se je strinjala z ocenami, da je formula 1 v krizi. »Tekmo nemških nogometašic na svetovnem prvenstvu v Kanadi je spremljalo milijon več TV-gledalcev kot dirko formule. V njej se je izgubila privlačnost, tudi Mercedesova premoč je preveč očitna. Vstopnice za dirke so predrage. Denimo angleški srednji razred si v Silverstonu ne more več privoščiti vstopnic za 200, 300 evrov. A v Angliji lahko otroci do dvanajstega leta starosti gredo na dirko brezplačno, v Nemčiji pa ne. Športna plat formule 1 je tudi v primerjavi s tehnično preveč izgubila. Mnogi pravijo, da je bil ta šport pred dvema in več desetletji privlačnejši. Morda se bo kaj na bolje premaknilo z novim tehničnim pravilnikom v letu 2017,« je strokovno končala Karin Sturm, nemška avtorica biografije o dirkaškem rojaku Michaelu Schumacherju.

 

Deli s prijatelji