SOČI

Črni oblaki nad Črnim morjem

Objavljeno 10. oktober 2014 20.23 | Posodobljeno 10. oktober 2014 20.24 | Piše: M. U.

Bianchijeva nesreča in politična kriza sta obremenili prvo dirko formule 1 v Rusiji.

Niti lepa ruska dekleta ne morejo sprati grenkega priokusa ob premierni dirki F1 v Sočiju. Foto: Reuters

Konec tedna bomo spet podoživeli uspehe Tine Maze, Petra Prevca, Žana Koširja ... Pardon, spomini so nas zanesli, ni več zimske olimpijade. Bo pa v nedeljo v Sočiju premierna dirka formule 1 za veliko nagrado Rusije. A obupna nesreča Julesa Bianchija, člana angleško-ruskega moštva Marussia, ukrajinska kriza, bližina meje tekmice Gruzije in zaseda Krima so nad letoviško mesto ob Črnem morju še bolj prignale črne oblake. Dirko naj bi si ogledal tudi ruski predsednik Vladimir Putin; torej bo ruski medved, ne le dirkalniki, spet rjovel in kazal svojo moč. Še posebno ker je za gradnjo dirkališča v Sočiju iz blagajne spet šla gora denarja, po tistem, ko so za zimske olimpijske igre stran vrgli rekordnih 40 milijard evrov. Predsednik organizacijskega odbora ZOI Dmitrij Černišenko pa je po novem celo prevzel položaj vrhovnega moža skupine Volga. Ta ima cel kup delnic v nekaterih največjih ruskih naftnih, plinskih in gradbenih podjetjih, je pa Volga zdaj malce stisnjena zaradi ameriških sankcij. Lastnik Genadij Timčenko je namreč član Putinovega notranjega kroga. Volga pa je tudi večinska lastnica Strojtransgaza, gradbenega podjetja, ki gradi stadione za svetovno nogometno prvenstvo leta 2018.

Proga formule 1 v Sočiju sicer pelje okoli olimpijskega parka, veliki, ne po rasti, šef formule ena Bernie Ecclestone, pa je ponovno nesramen – seveda mu gre le za denar. »Sankcije zahoda proti Rusiji se nas ne dotikajo, to, kar delamo, ni nezakonito. Ruski narod nas je prosil, da pridemo sem. Velika nagrada nima povezave s politiko,« trdi osiveli general sveta F1.

S športnega stališča Mercedes že lahko osvoji svoj premierni naslov prvaka med konstruktorji, Lewis Hamilton pa bo poskušal povečati svojo prednost desetih točk (266:256) pred sotekmovalcem Nicom Rosbergom. Z ruskega tekmovalnega stališča bo posebno zanimivo videti vožnjo 20-letnega Danila Kvjata, zdaj člana Tora Rossa, ki bo v prihodnji sezoni pri Red Bullu zamenjal šampionskega Nemca Sebastiana Vettla. Ta je dirkališče v Sočiju že preizkusil in meni, da je hitro in zahtevno. »Najbližja primerjava je Singapur. Toda v nasprotju s tem je asfaltna podlaga, ker je nova, bolj tekoča, zato bo vse šlo mnogo hitreje. Nekateri predeli me spominjajo na dirkališča v Južni Koreji oziroma Abu Dhabiju. Je pa na splošno to zelo posrečena kombinacija ovinkov z različnimi karakteristikami. Nekateri bodo težki, a to je nam voznikom pogodu. Na začetku dirkaškega konca tedna bo sicer zdrsavalo, pričakujem kar nekaj vozniških napak, a čez čas se bomo novi stezi že privadili,« je pojasnil Vettel. Novi dirki v Sočiju – prireditelji v nedeljo ob 5,8 kilometra dolgi progi pričakujejo približno 55.000 gledalcev – bo čez dve leti s svojo premiero sledil še Baku, naftni bogataši bodo imeli še veliko nagrado Azerbajdžana.

Deli s prijatelji