MOTOGP

Črna mamba pobegnila doktorju

Objavljeno 18. maj 2015 16.00 | Posodobljeno 18. maj 2015 16.06 | Piše: Damir Gorjanc

Španec Jorge Lorenzo je dobil drugo dirko zapored v svetovnem prvenstvu razreda motoGP.

Slavje pri Yamahi, z leve: Valentino Rossi, tehnični direktor Tsuji Kouičiand in Jorge Lorenzo.

LE MANS – Jorge Lorenzo (Yamaha), samooklicana Črna mamba, je v Le Mansu spustil svoj strup. Še drugič zapored se je pripeljal na prvo mesto in se s 56 zmagami utrdil na petem mestu večne lestvice v razredu motoGP. Popolno Yamahino slavje in prevlado je dopolnil Valentino Rossi, ki je modro strelo prignal na drugo mesto, za njim pa je v cilj pripeljal Andrea Dovizioso (Ducati). Že na začetku se je v dirko preveč zagnal Marc Marquez na hondi, ki je začel s prvega startnega položaja, prednost iz kvalifikacij pa je dala slutiti, da bo brez konkurence tudi na dirki. A s tem se ni strinjal Lorenzo, ki je skozi prvo šikano odpeljal zmagi naproti.

»Posrečil se mi je zelo dober start, ko mi je skozi ovinke uspelo prehiteti Doviziosa. Do polovice dirke sem spremljal njegov zaostanek, ko so mi naenkrat izobesili tablo, da je za menoj Valentino. Zelo sem se moral potruditi, da je ostal za menoj, in sem peljal resnično povsem na meji, čeprav sprednja pnevmatika ni bila več v najboljšem stanju,« je Lorenzo potrdil, da ni povsem brezbrižno dobil na videz lahke zmage. Rossi, doktor motociklizma, je spesnil recept za novo uspešnico. Za Italijana se zdi, kot da v kvalifikacijah vozi njegova slabša kopija, saj je nadaljeval tradicijo slabih rezultatov tudi v Le Mansu, ko se je komajda dokopal do sedmega startnega položaja. Na dirki pa povsem drug obraz. Najprej je na peto mesto pahnil Marqueza, nato je bil zanj prepočasen Andrea Ianonne (Ducati) in po polovici dirke je s kirurško natančnostjo odstranil še Doviziosa. Rossi se je pognal za Lorenzom in uvidel, da je tokrat prehiter, kar je povedal tudi po dirki: »Nisem bil v položaju, da bi peljal popolnoma na meji, saj smo kar precej postavili na kocko pri nastavitvah motocikla in z izbiro pnevmatik. Po treh odpeljanih krogih sem se privadil na nove nastavitve in bilo je lažje, vendar je bil Jorge prehiter. To je super rezultat za ekipo in super rezultat za točkovanje v svetovnem prvenstvu.«

Marquezu se je vse postavilo na glavo

Marquezu se je vse postavilo na glavo že na začetku, ko je malce zadel z ducatijem, nato pa poskušal skozi prvo šikano brezglavo napasti vodstvo. Misel, da bi v Franciji videl zmagovalni oder, se je razblinila v petem krogu, ko je po lastni napaki podaljšal v ovinek in se znašel celo za Bradleyjem Smithom (Tech3 Yamaha) na šestem mestu. Kljub ponesrečeni dirki navijačev ni pustil ravnodušnih, ko je šest krogov pred ciljem ujel in prehitel Ianonneja, ki pa se ni dal in je iz ducatija dobesedno ožemal poslednje atome moči. Španec in Italijan sta se v dveh odpeljanih krogih na četrtem mestu izmenjala kar 11-krat in Marquez je večkrat poskusil tudi s silo. Tri kroge pred ciljem si je pripeljal toliko prednosti, da je Italijanu zmanjkalo tudi malce sreče ali pa oprijema po srditi bitki za četrto mesto. Nazaj v sedlu je tudi Dani Pedrosa (Honda), ki je po operaciji roke dosegel osmi čas kvalifikacij, vendar je na dirki že po nekaj krogih izgubil tla pod nogami ali bolje rečeno gumami. Zdrsnil je v pesek, pobral motocikel in končal na 16. mestu.

V razredu moto2 je zmago slavil Švicar Thomas Lüthi. Osem krogov pred ciljno črto je Španec Esteve Rabat z drugega mesta izrinil domačina Johanna Zarca, ki v skupnem seštevku še vedno vodi. V najšibkejšem razredu moto3 so dirkaški zmagovalci Italijani. Romano Fenati je s prvo letošnjo zmago razveselil moštvo Valentina Rossija, naval navdušenja pa je zajel tudi Eneo Bastiananija, ki se je na drugo mesto pripeljal z 18. startnega položaja. Francesco Bagnaia je bil tretji, vodilni v skupnem seštevku Danny Kent pa je z 31. prinorel na četrto mesto. Nova preizkušnja za najboljše motocikliste bo 31. maja na Rossijevem terenu, v italijanskem Mugellu.

 

Deli s prijatelji