HITROST

Bi lahko bili naslednji Schumacher za 150 evrov?

Objavljeno 09. februar 2015 13.58 | Posodobljeno 12. februar 2015 15.12 | Piše: Gregor Pavšič
Ključne besede: Racestar

Slovenci lahko zdaj svoj dirkaški potencial preverijo za 150 evrov, kolikor znaša prijavnina za mednarodni natečaj Racestar. Najboljšim pripada cela sezona s formulo gloria ali pokalnim renault twingom.

Vse udobje, ki pripada dirkačem. Foto: Gregor Pavšič

Vstop v avtomobilski šport je za vsakega mladeniča že ob prvih korakih velik finančnih zalogaj. Že tekmovalna oprema lahko stane nekaj tisoč evrov, nato pa se začne še iskanje dirkalnega avtomobila, sestaviti je treba ekipo in poskušati najti tudi kakšnega pokrovitelja. Mnogi obupajo že pred prvim korakom, saj si ne gre zatiskati oči, da je zanesenjaške začetke težko nadgraditi in načrtno ustvarjati športno kariero. Zato so hvalevredni javni izbori mladih voznikov, kjer je prva nagrada neposredni sedež v katerem koli dirkalnem avtomobilu. Tudi v Slovenijo je zdaj zapeljal izbor Racestar, ki ga sicer organizirajo Slovaki, za majhen začetni vložek pa vsem ponuja preizkus lastnih sposobnosti obvladovanja dirkalnih avtomobilov, najboljšim pa prvi korak k nadaljnjim športnim uspehom.

Kdor se želi prijaviti na slovenski predizbor, bo moral izpolniti prijavnico in plačati 150 evrov. V ceno so vključeni preizkus vožnje z gokarti, preizkus psihotelesne pripravljenosti, tečaj pravil in teorije dirkanja ter vožnja dirkalnega avtomobila v centru AMZS na Vranskem. Izbrali bodo 25 najboljših, na finale na Slovaško pa lahko potujejo vozniki in voznice, stari od 14 do 25 let in brez izkušenj v avtomobilskem športu (izjema je karting).

Na Slovakiaringu se bo od 5. do 7. aprila zbralo 175 finalistov iz Avstrije, Češke, Madžarske, Nemčije, Slovaške, Slovenije in Švice. Končnemu zmagovalcu bo pripadla celotna sezona s formulo gloria 1400, drugouvrščenemu sezona v pokalu suzuki swift in tretjeuvrščenemu sezona v pokalu renault twingo. Najboljša voznika s slovenskega izbora bosta dobila brezplačno vožnjo s pokalnim twingom na eni izmed dirk letošnje sezone, najboljša petnajsterica pa bo lahko na Slovaškem twinga brezplačno testirala. Organizatorji samozavestno trdijo, da želijo s široko zastavljenim izborom poiskati novega Michaela Schumacherja.

Slovenci smo poleg predizborov v sistemu Racestar torej prisotni tudi z lastnim avtomobilom. Pri ekipi Lema Racing so v Domžalah razvili prvega pokalnega renault twinga nove generacije. Twinge že tako izdelujejo v Revozu v Novem mestu, na dirkaški različici pa so med drugim tudi vzmeti slovenske izdelave, številne plastične aerodinamične dele in nova zadnja vrata pa je izdelal kar alfa in omega omenjene ekipe Miro Marinšek. Pokalnega twinga poganja 900-kubični trivaljni atmosferski bencinski motor. Motorja in njegove elektronike niso spreminjali, zato pa je Regazzonijev izpušni sistem twingu dodal okrog osem konjskih moči. Voznik ima tako na voljo okrog 78 konj, ki se prek serijskega ročnega petstopenjskega menjalnika prenašajo na zadnji par koles. Pokalni twingo brez davka stane 12.700 evrov, prva dirka pa bo 25. aprila na Hungaroringu na Madžarskem.

 

Deli s prijatelji