FORMULA ENA

Alonso pripravlja protinapad

Objavljeno 11. oktober 2012 10.15 | Posodobljeno 11. oktober 2012 10.15 | Piše: Marko Uršič

Boj za naslov svetovnega prvaka v formuli ena se pet dirk pred koncem razplamteva.

Fernando Alonso je postal živčen zaradi Sebastiana Vettla (foto: Reuters).

Veliko pnevmatik se je že obrabilo, pokurilo veliko bencina, a še nimamo svetovnega prvaka v formuli ena za letošnjo sezono. Od dveh izkristaliziranih kandidatov za prestol, Fernanda Alonsa in Sebastiana Vettla, pa statistika in zgodovina govorita v prid Nemcu. Na petih dirkah, ki pridejo, ima germanski voznik doslej mnogo boljši izkupiček od 31-letnega Iberijca. Ta je nedeljsko dirko za japonsko veliko nagrado končal že v prvem ovinku, izločil ga je Kimi Räikkönen, Vettel pa je z zmago Asturijčevo prednost z 29 točk zbil na štiri. Od zadnjih 17 zmagovalcev Suzuke le eden na koncu ni osvojil naslova prvaka, Ferrarijev Rubens Barrichello leta 2003. Alonso je lahko torej upravičeno zaskrbljen, boj za njegov tretji naslov prvaka postaja bitka na vse ali nič.

Vettel, adut iz štale rdečega bika in svetovni prvak zadnji dve leti, je torej zagon z dvema zaporednima zmagama kot prvi to leto dobil ravno ob pravem času. Poleg tega McLaren-Mercedesov Jenson Button opozarja, da je dirkalnik Red Bulla trenutno hitrejši od Ferrarijevega. Ker pa ga iz dirk izločijo tudi drugi, še Romain Grosjean v Belgiji, je Alonso pod pritiskom in se odziva tudi z zahtevki k izboljšanju dirkalnika: »Ne smemo delati napak. Zaradi stalnosti vodimo v svetovnem prvenstvu, drugi ga lomijo in temu se moramo izogniti.«

Samurajski Asturijec

Fernando Alonso se s samurajsko miselnostjo pripravlja na južnokorejsko dirko v Jonamu (Yeongam) in tekmeca Sebastiana Vettla. »Če sovražnik pričakuje napad z gora, ga napadi z morja. Če meni, da bo napad z morja, ga naskoči z gora,« je Asturijec citiral misli iz Knjige petih prstanov Mijamota Musašija.

Šef moštva vzpetega konjička Stefano Domenicali poudarja, da zdaj ne smejo popustiti pod pritiski rdečih bikov. Tudi predsednik Ferrarija Luca Di Montezemolo pričakuje, da bo moštvo obdržalo mirne živce: »Vemo, da lahko računamo na najhitrejšega voznika in da so le napake drugih preprečile, da bi imel Alonso zdaj večjo prednost.« V Aziji torej postaja vroče, zdaj se cirkus formule ena seli v Južno Korejo, spopadli se bodo že ta konec tedna.

Vettel pravi, da se lahko na stezi zgodi marsikaj, če mu uspe biti najboljši tudi letos, pa bo s 25 leti postal najmlajši trikratni svetovni prvak. Letos mu je dinamo na izmenični tok odpovedal dvakrat, še enkrat ni prišel do točk. Njegov prevladujoč nastop v Suzuki pa je plod več izboljšav na dirkalniku, ne le boljše aerodinamike, ki na ravnini še pospeši dirkalnik. Vettlovi zadnji zmagi v Singapurju in na Japonskem sovpadata z uporabo dvojnega sistema DRS na zadkovem krilcu. »Tu ni kar naenkrat srebrnega metka in tako ne gre vsa izboljšava izključno na račun zadnjega krilca,« pravi šef Red Bulla Christian Horner in dodaja, da so od vseh najhitrejši tudi pri porabljenem času pri postankih v boksu. Vettel je ob šefovih besedah še navrgel, da v Suzuki med dirko niti ni uporabljal DRS-sistema.

Deli s prijatelji