FORMULA 1

Alonso: Delujem kot amater

Objavljeno 09. junij 2015 11.21 | Posodobljeno 09. junij 2015 11.21 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Fernando Alonso

Tudi po veliki nagradi Kanade v formuli 1 vsi govorijo o prevladi Mercedesa.

Fernando Alonso, Ferrari (Španija)

Na dirkališču Gillesa Villeneuva v Montrealu so navijači znova poslušali Mercedesovo simfonijo pod vodstvom dirigentov v garažah. Lewis Hamilton je po bizarni napaki v Monte Carlu pokazal, da ga zanima le ena stvar, ubranitev naslova svetovnega prvaka, saj je v Montrealu zmagal že četrtič. Nico Rosberg je v drugem mercedesu lahko le sledil tekmecu, pravega napada za zmago v 70 krogih ni bilo. Čeprav njuna medsebojna razlika med dirko ni nikoli znašala več kot pet sekund, se Hamilton ni pustil zmesti in je zdržal pritisk. »To je moje najljubše dirkališče, tu sem prvič zmagal. Dirkalnik ni bil najbolje uravnotežen, vendar nisem bil pod pritiskom. Ali sem potreboval to zmago? Mislim, da sem,« je Hamiltona po razočaranju pred 14 dnevi zopet krasil nasmeh. Rosberg je zadovoljen z drugim mestom, tako kot je zadovoljen z vlogo drugega moštvenega voznika, saj Nemcu nekaj podatkov med dirko ni dostopnih.

Dolgočasje v ospredju so popestrili dogodki v ozadju. Ferrari je ogromno pridobil s Sebastianom Vettlom, saj je edini, ki lahko kaže zobe Mercedesu, pa čeravno še ni pošteno ugriznil. Nemec je zaradi kazni in tehničnih težav startal iz začelja, vendar je pokazal, da se pravi boji lahko odvijajo tudi na stezi. Med dirko je pridobil 13 mest in končal na petem. Kimi Räikkönen, ki je prvič letos odlično odpeljal kvalifikacije, je z vrtenjem na stezi tretje mesto prepustil Valtteriju Bottasu (Williams), mlajši Finec pa bi lahko v bodoče zamenjal ledenega Kimija v rdečem moštvu. Dvig forme pri Williamsu je pokazal tudi Felipe Massa, ki je začel s 15. mesta in na stezi dobival obračune vse tja do končnega šestega mesta. V tretjo skupino so po sedmih dirkah uvrščeni Red Bull, Sauber, Force India, Torro Rosso in Lotus.

Jenson Button in Fernando Alonso (McLaren Honda) vozita nepremičnini, ki bosta zaradi svoje počasnosti in odstopov kmalu dobili hišni številki. Čeprav sta se oba doslej držala navodil, kako nastopati pred javnostjo, se je Alonsu med dirko odpeljalo. Po radijski zvezi je dobil navodila, naj varčuje z gorivom, v odgovor pa jim je povedal nekaj krepkih: »Ne želim in ne bom. Težave imam že zdaj, ko vozim tole in delujem kot amater. Rad bi dirkal in pozneje mislil na varčevanje z gorivom.« Elektrošok na predsezonskih testiranjih, dirkalnik, ki na ravnini doseže 14 km/h manjšo hitrost od najhitrejših, in točkovna ničla v skupnem seštevku so Asturijca očitno pripeljali na rob potrpežljivosti. Button je potolažen s štirimi točkami iz Monaca in je pri svojih izjavah še vedno malce zadržan. Ekipa Manor pa je na stezi le zaradi številke, da je večja gneča, s takšnim zaostankom, ki le še narašča, pa bi bilo smiselno razmisliti o vpregi kakšnega dodatnega konja. Eppur si muove, in vendarle se formula 1 vrti, v katero smer pa, ve le veliki šef Bernie Ecclestone, ki poskuša vpeljati novitete za popestritev. Zadnji predlog za vnovično uvedbo dolivanja goriva med dirko je pri ekipah naletel na gluha ušesa, posluh imajo le pri Ferrariju, kjer vidijo svojo priložnost. Osma dirka sezone bo 21. junija v Avstriji, ko bo poraba goriva zopet manjša in dirkalniki v cilj ne bodo vozili na hlape. Vrstni red voznikov: Lewis Hamilton 151 točk, Nico Rosberg (oba Mercedes) 134, Sebastian Vettel 108, Kimi Räikkönen (oba Ferrari) 72, Valtteri Bottas (Williams) 72...

Deli s prijatelji