KOLESARSTVO

Vsi na kolo

Objavljeno 26. avgust 2019 16.09 | Posodobljeno 26. avgust 2019 16.09 | Piše: U. S.

Če bi bilo kolo zdravilo, bi ga vsi uporabljali, saj niža težo in podaljšuje življenje.

FOTO: Guliver/Getty Images
Kolesarjenje ima veliko zdravstvenih koristi: ne samo, da tako preživimo več časa na (svežem) zraku, poganjanje pedalov nam lahko podaljša življenje, zaradi zdravega in aktivnega življenja, seveda.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO FOTO: Guliver/Getty Images

Kolesarjenje velja za eno najbolj zdravih in hkrati učinkovitih rekreativnih športnih aktivnosti. Izboljšuje zdravje celotnega organizma, ugodno vpliva na kardiovaskularni sistem in niža tveganje koronarne bolezni srca, med vožnjo se pospešuje cirkulacija in spodbuja prenos kisika do celic.

Seveda tudi krepi mišice, z rednim kolesarjenjem bomo ohranjali dobro kondicijo, hkrati pa ne bomo skrbeli zaradi viška kilogramov, saj kuri kalorije in pospešuje metabolizem. Poganjanje pedalov je dobro tudi za razvoj koordinacije, poleg tega si bomo z njim dvignili nivo energije in razpoloženja zaradi sproščanja endorfinov in dopamina, s tem pa skrbimo ne le za fizično, temveč tudi za mentalno zdravje. Kot vsako gibanje kolesarjenje krepi imunski sistem, in sicer zaradi povečanega pretoka krvi ter večjega vnosa kisika v telo.
Kolesarjenje je dokazano zdravo za telesno in duševno zdravje, saj krepi moč, vzdržljivost, gibljivost.


Na kolo seveda ni treba samo popoldne, je namreč odlično prevozno sredstvo, s katerim se odpeljemo v službo ali po opravkih (pa še gneči na mestnih ulicah se izognemo). S sabo ga lahko vzamemo na dopust. Če vam kolesarjenje onemogočajo vremenske nevšečnosti, pa si omislite sobno kolo ali trenažer za kolo. 
Deli s prijatelji